Güvenlik Online - Sosyal Medya'da Paylaş!
NAS ve Gözetim HDD'lerinin farkı nedir? - Makale Detayı Lütfen paylaşmak istediğiniz sosyal medya platformunu seçiniz!
 
Güvenlik Online - Güvenlik Sektörünün Yeni Adı
Hava Durumu
İSTANBUL °C
Güvenlik Online YouTube Güvenlik Online LinkedIn Güvenlik Online Google+ Güvenlik Online Instagram Güvenlik Online Twitter Güvenlik Online Facebook
EN ÇOK OKUNAN MAKALELER
    Makaleler Yükleniyor Makaleler Yükleniyor...
E-BÜLTENİMİZE ABONE OLUN!
Sektördeki son haberleri takip etmek için ücretsiz haftalık bültenimize abone olun...
Kariyer
Sektörden İş Fırsatları Güvenlik sektöründeki iş fırsatlarını buradan takip edebilirsiniz! Aradığınız kariyer fırsatları burada...
MAKALE DETAYI
Anasayfa       Makaleler

NAS ve Gözetim HDD'lerinin farkı nedir?

Son yıllarda farklı amaçlar için tasarlanmış yeni HDD'ler piyasaya sürüldü. Hangisi ne işe yarıyor?

Paylaş : Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş
Yazdır Yazdır            Arkadaşına Gönder Arkadaşına Gönder
Büyült / Küçült   +   -
NAS ve Gözetim HDD'lerinin farkı nedir?
Konvansiyonel sabit disk sürücüleri hala depolama pazarına hâkim. Bununla birlikte, pazar, daha çeşitli ve farklı uygulamalar için uzmanlaşmış sabit disk sürücülerinin yeni türleriyle biraz daha karmaşıklaştı. 

NAS ve gözetim için üretilen HDD'lerin normal masaüstü sürücülerinden farkı

Ağa bağlı depolama (NAS) ve gözetim sabit disk sürücüleri, güvenilir ve uzun süreli 7x24 operasyon sunmak üzere tasarlanmış ve test edilmiştir. Çoğu masaüstü ve dizüstü bilgisayarda bulunan sürücüler bu türden, sürekli kullanımlar düşünülerek oluşturulmaz ve kullanımı halinde uzun vadede güvenilirlik garanti etmez.

Ayrıca, NAS sabit disk sürücüleri, ve gözetim sabit disk sürücüleri, genellikle döner titreşim sensörleri içerir. Bu, birden fazla sürücünün aynı kasaya birbirine yakın olarak güvenli bir şekilde monte edilmesini ve güvenilir şekilde çalışmasını sağlar. Bu sensörler olmadan, çok bölmeli bir sistemde diğer sürücüleri etkileyen titreşim riski vardır.

NAS ve gözetim sürücüleri, sunucularda bulunan ileri teknoloji disk sürücülerinin farkı

NAS ve gözetim sabit disk sürücüleri gibi sunucu sınıfı sabit sürücüler, 7x24 çalışma süresi ve çoklu disklerin çok yakın çalıştığı sistemler için tasarlanmıştır. Anahtar fark veri iş yüklerinden kaynaklanır. Sunucu sabit diskleri çok sayıda kullanıcı ve yoğun olarak kullanılan üretim veritabanları ile ilişkili, yüksek hacimli çalışma için üretilmiştir. NAS ve gözetim sabit diskleri ise gözetim veya merkezi ağ veri depolama alanına özgü, daha az talep gerektiren iş yükleri için tasarlanmıştır.

Sonuç olarak, NAS ve gözetim sabit disk sürücüleri, hem iş yükü kapasitesi hem de fiyat açısından sunucu sınıfı ve masaüstü tipi sürücüler arasında yer alır.

SSD mi HDD mi?

Katı hal sürücülerin (SSD'ler) maliyeti önemli ölçüde düştü ve bazı üst sınıf NAS sistemleri performansı artırmak için SSD’leri önbelleğe almak için kullanıyor. Ancak sabit disk sürücüleri, büyük miktardaki verileri ekonomik olarak depolama konusunda hala üstünlüğe sahip.

Daha detaylı bakıldığında bir SSD, her biri kendi okuma / yazma transistörüne sahip depolama hücrelerinden oluşur. Daha küçük geometrilere ve 3B hücre yığma teknolojisine rağmen kapasiteyi iki katına çıkarmak için, depolama hücrelerinin sayısının ikiye katlanması gerekir. Bu da depolama alanındaki hücrenin sayısını iki katına çıkması, yani gereken transistör ve tel sayısını iki katına çıkması anlamına gelir. Sonuçta maliyetler yükseltir. Bir sabit disk sürücüsü ile kayıt yoğunluğunu artırmanın ve sürücünün fiziksel boyutunu arttırmadan veya maliyetine önemli ölçüde katkıda bulunmadan daha ucuz bir şekilde bileşenler eklenebilir.

Son zamanlarda, verilerin kaydedilme şekli ve standart 3,5 inçlik form faktörüne sığabileceğiniz plakaların sayısına ilişkin gelişmelere sahne oldu ve bu gelişmeler sayesinde artık 10 TB kapasiteye sahip NAS sınıfı sürücüler satın alınabiliyor. Helyum dolu diskler ile plakaların daha ince olmasını sağlanırken, aynı boyut içinde daha fazla veri sığdırılabiliyor. Western Digital dünyada bir ilk olarak 14 TB’lık helyum diskini geçtiğimiz günlerde duyurdu.

HDD endüstrisi yeni kayıt teknolojileri geliştirmek için çalışmalarına devam ederken, kapasiteler 40 TB'lık bariyere doğru hızla ilerliyor.


 


Bu Makalenin Yorumları
Yorum bulunmamaktadır...



Yorum Yazın