EN ÇOK OKUNAN MAKALELER
Makaleler Yükleniyor...
E-BÜLTENİMİZE ABONE OLUN!
Sektördeki son haberleri takip etmek
için ücretsiz haftalık bültenimize
abone olun...
Sektörden İş Fırsatları
Güvenlik sektöründeki iş fırsatlarını buradan takip edebilirsiniz! Aradığınız kariyer fırsatları burada...
MAKALE DETAYI
PDU Nedir? PDU Türleri, Hangi PDU Nerede ve Nasıl Kullanılır?
Farklı PDU türleri arasında nasıl seçim yapılır? İzlenebilir ve yönetilibilir PDU'ların avantajları nelerdir?
Hesaplama gücü ve fiziksel alandaki kısıtlamaların oluşturduğu talep, daha da yoğun şekilde paketlenmiş raf muhafazalarına yol açtı. Raf tipi sunucuların, blade sunucuların, ağ anahtarlarının ve yönlendiricilerin sayısı arttıkça, rafta daha fazla güce ihtiyaç duyulur hale geldi. PDU sayesinde bu sorunun üstesinden gelebilirsiniz. Raf gücünü korurken bu gücü en verimli şekilde iletmek için bir Güç Dağıtım Birimi (PDU) kullanabilirsiniz.
Piyasada mevcut olan yedi PDU türü arasından, kabinet tasarımınız için hangi PDU'nun en iyi olduğunu belirlemek zor olabilir. Şimdi, seçim sürecini basitleştirmek için her bir PDU türünü ve temel faydalarını gözden geçirelim.
Ek ekipmanın bir PDU'ya bağlanması, onu veya besleme devresini aşırı yükleyebilir, bu da ekipmanın arızalanmasına neden olabilir. Hem ölçülen hem de izlenen PDU'lar gerçek zamanlı olarak yük seviyelerini gösterir ve ek ekipmanın güvenli bir şekilde bağlanmasına izin verir. Birincil giriş On-Line UPS sistemine takılır. İkincil giriş ise duvar prizine takılır. UPS sistemi bakım, onarım veya değiştirme amacıyla çevrimdışı olursa PDU, ATS işlevselliğinden dolayı otomatik olarak birincil girişten ikincil girişe geçerek yükü çalışır durumda tutar. UPS sistemi geri yüklendiğinde, PDU birincil girişe geri döner.
Anahtarlamalı PDU; yerleşik yerel dijital ekran ve uzak web / ağ arayüzü ile güç dengesizliği yüzdesi, IP adresi ve opsiyonel sensör tabanlı sıcaklık ve nem verisi için ayrıntılı voltaj rapor seçenekleri sunar. PDU'lar ağ arayüzüne ethernet ile bağlanır ve uzak kullanıcılar, PDU'ların çıkışlarını SNMP, Web veya telnet yoluyla açabilir veya kapatabilirler.
Çift AC girişleri iki yardımcı kaynağa, iki jeneratör kaynağına ya da iki UPS kaynağına bağlanabilir. Birincil giriş, on-line UPS sistemi olması gereken birincil UPS sistemine takılır. İkincil giriş ikincil UPS sistemine takılır. İdeal olarak, KGK sistemleri ayrı devrelere bağlanmalıdır. PDU voltajı ve frekansı izler, Birincil giriş belirlenen işletim aralığından (99-138V / 45-65 Hz) sapıyorsa, otomatik olarak ikincil girişe geçilir. ATS işlevselliği, faz açısına bakılmaksızın herhangi uyumlu iki AC güç kaynağı tarafından desteklenir, böylece ATS PDU, çok çeşitli gelişmiş ve yedek güç ağ uygulamalarında kullanılabilir.
PDU nedir?
PDU, bir raf içindeki bilgisayarlara veya ağ donanımına elektrik dağıtmak üzere tasarlanmış çok çıkışlı bir aygıttır. Örneğin, 42U kabinette dört adet 7U blade sunucudan oluşan bir kurulumda on altı adet 20A güç kaynağına ihtiyaç duyulur. PDU'lar, rafa verilen gücü alır ve birden fazla çıkış aracılığıyla rafın sunucularına ve ağ ekipmanına dağıtarak bu sorunu çözer.Piyasada mevcut olan yedi PDU türü arasından, kabinet tasarımınız için hangi PDU'nun en iyi olduğunu belirlemek zor olabilir. Şimdi, seçim sürecini basitleştirmek için her bir PDU türünü ve temel faydalarını gözden geçirelim.
Temel – Basic PDU
Temel bir PDU, bir UPS sistemi, jeneratör veya elektrik prizinden kablo kutusuna, sunucu odalarına ve ekipman raflarına güç sağlamak için güvenilir, yerden tasarruf sağlayan, düşük maliyetli bir çözümdür. PDU, tek bir yüksek amperli UPS çıkışını, çok sayıda düşük amperajlı PDU çıkışına dönüştürür ve UPS sisteminin faydalarını tamamlar. Temel bir PDU, tesis UPS veya jeneratör gücünü birden fazla noktaya dağıtmanın en kolay yoludur.Sayaçlı PDU
Bu PDU türü, herhangi bir korumalı UPS, jeneratör veya ana şebekeden güvenilir, raf montajlı, çok çıkışlı, tek veya üç fazlı güç dağıtımı gibi çeşitli seçenekler sunarken, yük seviyesini yerel olarak izleyebilir. Yerleşik bir dijital akım ölçer sayesinde olası aşırı yüklenmelerden kaçınılabilir.İzlenebilir PDU
Sayaçlı PDU ile benzer olmasına rağmen, izlenen bir PDU, tek veya üç fazlı voltajı, frekans ve yük seviyelerini dahili ağ bağlantısı üzerinden gerçek zamanlı olarak uzaktan izleme kabiliyetiyle bir adım daha ileri gider. Tüketimi, kritik giriş kaynakları aşırı yüklenmeden önce potansiyel aşırı yükleri uyarmak için görsel bir ölçer aracılığıyla yerel olarak görüntülenir.Ek ekipmanın bir PDU'ya bağlanması, onu veya besleme devresini aşırı yükleyebilir, bu da ekipmanın arızalanmasına neden olabilir. Hem ölçülen hem de izlenen PDU'lar gerçek zamanlı olarak yük seviyelerini gösterir ve ek ekipmanın güvenli bir şekilde bağlanmasına izin verir. Birincil giriş On-Line UPS sistemine takılır. İkincil giriş ise duvar prizine takılır. UPS sistemi bakım, onarım veya değiştirme amacıyla çevrimdışı olursa PDU, ATS işlevselliğinden dolayı otomatik olarak birincil girişten ikincil girişe geçerek yükü çalışır durumda tutar. UPS sistemi geri yüklendiğinde, PDU birincil girişe geri döner.
Anahtarlamalı PDU
Veri merkeziniz yüklerinizi uzaktan izleme, bağlama veya bağlantıyı kesme yeteneğine sahip olsun isterseniz ne yapabilirsiniz? Anahtarlamalı bir PDU, tüm bu yetenekleri sağlar. Anahtarlamalı bir PDU, yük seviyesini yerel olarak izleyebilir ve yerleşik bir dijital akımölçer ile olası aşırı yüklenmelerden kaçınabilir ve aynı zamanda pahalı servis çağrılarını önlemek için kilitli ekipmanın yeniden başlatılması için tek tek çıkışları uzaktan kontrol edebilir. Kullanılmayan PDU çıkışları, yetkisiz donanımların bağlantılarını önlemek için elektronik olarak kilitlenebilir.Anahtarlamalı PDU; yerleşik yerel dijital ekran ve uzak web / ağ arayüzü ile güç dengesizliği yüzdesi, IP adresi ve opsiyonel sensör tabanlı sıcaklık ve nem verisi için ayrıntılı voltaj rapor seçenekleri sunar. PDU'lar ağ arayüzüne ethernet ile bağlanır ve uzak kullanıcılar, PDU'ların çıkışlarını SNMP, Web veya telnet yoluyla açabilir veya kapatabilirler.
Otomatik Transfer Switch PDU
IT ekipmanınıza yedek güç sağlamak istiyorsanız, yedekli güç kaynakları ile yeni BT ekipmanı satın almak yerine, bunlara sahip olmayan cihazlar için yedek güç kaynakları sağlayan bir otomatik transfer switch (ATS) PDU alabilirsiniz. ATS PDU'lar, birincil kaynak arızalanırsa veya bakım gerektiriyorsa, otomatik olarak ikincil bir güç kaynağına geçerek ekipmanın kapalı kalma süresini önler.Çift AC girişleri iki yardımcı kaynağa, iki jeneratör kaynağına ya da iki UPS kaynağına bağlanabilir. Birincil giriş, on-line UPS sistemi olması gereken birincil UPS sistemine takılır. İkincil giriş ikincil UPS sistemine takılır. İdeal olarak, KGK sistemleri ayrı devrelere bağlanmalıdır. PDU voltajı ve frekansı izler, Birincil giriş belirlenen işletim aralığından (99-138V / 45-65 Hz) sapıyorsa, otomatik olarak ikincil girişe geçilir. ATS işlevselliği, faz açısına bakılmaksızın herhangi uyumlu iki AC güç kaynağı tarafından desteklenir, böylece ATS PDU, çok çeşitli gelişmiş ve yedek güç ağ uygulamalarında kullanılabilir.
Hot-Swap PDU
UPS’inizi onarmak veya değiştirmek için ağınızı çevirimdışı olmasına gerek yok. Çalışırken değiştirilebilir bir hot-swap PDU, herhangi bir On-Line UPS Sistemini çalışırken değiştirmesini sağlar. Birincil giriş on-line bir UPS sistemine takılır ve ikincil giriş bir prize takılır. Çalışırken değiştirilebilir bir PDU, ayrı bir yardımcı program ve UPS bağlantısını desteklemek için çift girişli güç kablolarına sahiptir. Normal çalışma sırasında, PDU UPS’den bağlı ekipmana güç sağlar. Manuel transfer anahtarı, yükün UPS'den doğrudan birincil güce geçirilmesine izin verir. UPS daha sonra kapatılıp hizmetten kaldırılırken, bağlı görev kritik ekipmanın çalışır durumda kalmasını sağlar.Çift Devre PDU
Bazı BT ekipmanları, yüksek kullanılabilirlik için birden fazla giriş gücü kaynağını kabul edecek şekilde tasarlanmıştır. Çift güç kaynağı sağlamak, çift devreli bir PDU olmadan kabusa dönüşebilir. Ek masraflar, alan gereksinimleri ve yönetim karmaşıklığı olmaksızın iki ayrı PDU'nun avantajlarını birleştiren çift devre PDU’larda her bağımsız devreye eşleşecek şekilde renk kodu bulunur. Her bir PDU giriş kablosu, bağımsız bir UPS’e, şebeke veya jeneratör güç kaynağına takılır .
Bu Makalenin Yorumları
Yorum Yazın
Yorum Yazın