Güvenlik Online - Sosyal Medya'da Paylaş!
Eski Teknoloji Sadece Eski Değil, Tehlikeli! - Makale Detayı Lütfen paylaşmak istediğiniz sosyal medya platformunu seçiniz!
 
Güvenlik Online - Güvenlik Sektörünün Yeni Adı
Hava Durumu
İSTANBUL °C
Güvenlik Online YouTube Güvenlik Online LinkedIn Güvenlik Online Google+ Güvenlik Online Instagram Güvenlik Online Twitter Güvenlik Online Facebook
EN ÇOK OKUNAN MAKALELER
    Makaleler Yükleniyor Makaleler Yükleniyor...
E-BÜLTENİMİZE ABONE OLUN!
Sektördeki son haberleri takip etmek için ücretsiz haftalık bültenimize abone olun...
Kariyer
Sektörden İş Fırsatları Güvenlik sektöründeki iş fırsatlarını buradan takip edebilirsiniz! Aradığınız kariyer fırsatları burada...
MAKALE DETAYI
Anasayfa       Makaleler

Eski Teknoloji Sadece Eski Değil, Aynı Zamanda Tehlikeli!

Eski teknolojiler şirket ağına hangi güvenlik risklerini getiriyor? Okumaya devam edin.

Paylaş : Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş
Yazdır Yazdır            Arkadaşına Gönder Arkadaşına Gönder
Büyült / Küçült   +   -
Eski Teknoloji Sadece Eski Değil, Aynı Zamanda Tehlikeli!
Bugünün kurumsal dünyasını deyim yerindeyse mobil işgücü oluşturuyor. Herkes telefonlarından, tabletlerinden veya dizüstü bilgisayarlarından dünyanın herhangi bir yerinden işlerini yürütebiliyor. Teknoloji ve WiFi sayesinde hemen hemen her yerden çalışabiliyoruz. Ancak, çalışma günlerimizin çoğunda ofisteki bir masaya bağlıyız. Dijital dünyanın trendleri ile kıyaslayınca geleneksel bir bilgisayar ve sabit hatlı bir masa telefonuyla, aslında oldukça “eski moda” bir teknoloji kullanıyoruz.

Ofislerde cihazların kullanım ömrü bitene kadar kullanılması yaygın bir eğilim. Peki, eski teknolojiler bazı riskleri de beraberinde getiriyor mu? Araştırma şirketi Spiceworks tarafından yayınlanan yeni bir araştırmaya göre cevap: Evet!

Organizasyonlar hala eski teknolojiye bağlı

2018 yılında yayınlanan araştırmalara göre şirketlerin sadece yüzde 28'i IoT cihazlarını kullanıyor. Akıllı telefonlar daha yaygın ve yüzde 78 oranında kullanılıyor, ancak hala yüzde 85'lik oranıyla sabit telefon hattı kullanımının gerisinde kalıyor.

Her organizasyonun donanımları genel olarak masaüstü ve dizüstü bilgisayarlara, yazıcılara ve sunuculara dayanır. Masaüstü bilgisayarlar, işlerinizi yapmak için en popüler cihaz olmaya devam ediyor ve işler yakın bir tarihte değişecek gibi görünmüyor. Spiceworks, 2016'da tabletlerin birincil cihaz olarak bilgisayarların yerini dalmaya başlayacağını öngörse de 2018 yılında kayda değer bir artış yaşanmadığını söyleyebiliyoruz.

Ancak, kullandığımız masaüstü bilgisayarlar ve diğer cihazlar oldukça eski. Araştırmalara göre kuruluşların yüzde 70'i bir masaüstü bilgisayarı değiştirmek için ortalama 5 yıl bekliyor. Akıllı telefonlarımız bile beklediğinizden daha uzun süre kullanılıyor ve şirketlerin yarısından fazlası 4 yaşındaki telefonları kullanıyor. 4 yaşındaki bir akıllı telefonu ve 5 yaşındaki bir masaüstü bilgisayar kullanan bir kişinin. eski yazılımları güncellemesi ve herhangi bir açığını kontrol altında tutması için eski teknolojiler ne yazık ki gerekli işlevselliği sağlamıyor. Bu işin kullanıcı kısmını oluştururken, asıl sorun ağ altyapısında kendini gösteriyor.

Ağdaki eski donanımlar

Araştırmalara göre 1 milyardan fazla Android cihaz en az bir, daha büyük olasılıkla iki yıllık OS sürümlerini kullanıyor . Yeni iOS sürümlerinden birini kullanmıyorsanız, bu durum kötü amaçlı yazılım bulaşma riskini artırır çünkü cihazınız düzeltilmemiş güvenlik açıklarına karşı hassastır. Eski bir cihazda yamaları da kuramazsınız, çünkü çoğu durumda hafızada yer kalmaz veya cihaz daha yeni işletim sistemi sürümlerini destekleyemez.

Eski ekipmanı kullanmanın bir başka riski de, muhtemelen en yeni WiFi protokolü standartlarını karşılamamasıdır ve bu da cihazınızın güvenli bir bağlantı elde etmediği anlamına gelir. Sanal dünyanın tehlikelerinden korunabilmek için WPA2 desteklemeyen cihazlar değiştirilmesi gerekiyor. Güçlü Wi-Fi güvenliği olmadan dağıtılmış hizmet reddi riski (DDoS) riski saldırılarından korunabilmek mümkün görünmüyor.
Eğer çalışanlarınız eski teknolojileri BYOD yani kendi cihazlarında kullanıyorlarsa, sadece veri ve cihazlarını riske atmıyorlar, aynı zamanda ağınızı potansiyel tehditlere açıyorlar demektir.

Eski Teknolojinin Değiştirilmesi İçin Çözüm

Organizasyonlar, birkaç nedenden ötürü eski teknolojiyi kullanmaya devam ediyor. Birincisi; yeni teknolojileri genellikle herkes sever. Ancak birçoğumuz, daha güvenli ve daha verimli olsa bile, yeni bir şeye geçiş yapmakta zorlanıyor. Microsoft'un desteğini sonlandırmasından sonra birçok kişinin Windows XP'yi kullanmaya devam etmesi bunun en güzel örneklerinden biri.

Eski teknoloji kullanımının ardındaki diğer nedeni ise teknolojinin maliyeti oluşturuyor. Birçok kuruluş düzenli güncellemeler ve donanım değişikliği için bütçeye sahip değil.

Bununla birlikte eski teknoloji kimi durumlarda daha güvenli olması da değişimi zorlaştırıyor. Örneğin, BT personeli, masaüstündeki bir bilgisayarı, BYOD olan bir tablete göre daha iyi izleyebiliyor.

Spiceworks çalışmasına göre işgücü gençleştikçe, yeni çalışanlar alıştıkları teknolojiyi istiyorlar. Spiceworks üst düzey teknoloji analisti Peter Tsai, “Birçok işletme, donanımlarını mümkün olduğunca daha uygun maliyetle elde etmeye çalışıyor ve teknolojiyi kullanması gerekenden daha uzun bir süre kullanıyor. Ancak bu verimsiz ve potansiyel olarak riskli davranış, genç BT profesyonellerinin karar alma rollerini üstlenmeleriyle bu değişim hızlı bir şekilde başlayabilir. Genel olarak, Z kuşağı çoğu zaman daha güvenilir ve daha iyi performans gösteren üst seviye cihazlara yatırım yapmayı tercih ediyorlar. Çünkü bunu yapmanın uzun vadede daha uygun maliyetli olduğuna inanıyorlar. ” diyor.
 


Bu Makalenin Yorumları
Yorum bulunmamaktadır...



Yorum Yazın