Güvenlik Online - Sosyal Medya'da Paylaş!
Okullar için IP Ses Çağrı Sistemi Nasıl Tasarlanır? - Makale Detayı Lütfen paylaşmak istediğiniz sosyal medya platformunu seçiniz!
 
Güvenlik Online - Güvenlik Sektörünün Yeni Adı
Hava Durumu
İSTANBUL °C
Güvenlik Online YouTube Güvenlik Online LinkedIn Güvenlik Online Google+ Güvenlik Online Instagram Güvenlik Online Twitter Güvenlik Online Facebook
EN ÇOK OKUNAN MAKALELER
    Makaleler Yükleniyor Makaleler Yükleniyor...
E-BÜLTENİMİZE ABONE OLUN!
Sektördeki son haberleri takip etmek için ücretsiz haftalık bültenimize abone olun...
Kariyer
Sektörden İş Fırsatları Güvenlik sektöründeki iş fırsatlarını buradan takip edebilirsiniz! Aradığınız kariyer fırsatları burada...
MAKALE DETAYI
Anasayfa       Makaleler

Okul Sistemi Kurulumu

Okul çağrı sistemi nasıl kurulur? Hoparlör seçimi ve daha fazlası için okumaya devam edin!

Paylaş : Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş
Yazdır Yazdır            Arkadaşına Gönder Arkadaşına Gönder
Büyült / Küçült   +   -
 Okul Sistemi Kurulumu
Okul ses sistemi kurulumu yaparken hoparlör yerleşimi ve doğru ayar, net ses sağlamak için anahtardır. İster genel bir duyuru ister acil durum mesajı olsun, talimatların herkes tarafından duyulması ve anlaşılması önemlidir. Günümüzde analog sistemlere kıyasla, ağa bağlı IP hoparlör kurulumu kolaydır, ancak doğru yere yerleştirilmeleri ve ses seviyesinin doğru olması gerekir, böylece her yer net bir ses ile kaplanabilir.,

Bu makalede okul ses sistemi uygulamalarının temelleri değineceğiz.

Ses seviyesi Desibel

Ses seviyesi desibel veya dB (veya dBA) olarak ölçülür. DB seviyesi nispi ses seviyelerini ölçer ve genellikle çok yüksek sesleri tanımlamak için kullanılır. DBA ölçümü, ses seviyesini de ölçer ancak çoğu insanın net bir şekilde duyduğu frekans olan 1000 Hz frekansındadır.

Ses seviyeleri, iyi duyma yeteneğine sahip bir kişinin ayırt edebileceği en düşük ses olan “0” dan, mümkün olan en yüksek ses olan 190 dB'ye kadar değişir. Çok yüksek sesler kulaklarınız için tehlikeli olabilir. 140dB'nin üzerinde herhangi bir ses oldukça rahatsız edici olabilir. Sesin duyulması, sesin kendisi ve süresi ile ilgilidir. Örneğin, günde bir saatten fazla bir testere (110 dB ses seviyesinde) çalıştırmamanız tavsiye edilir. Araştırmalara göre 85 desibelin günde sekiz saat için maksimum ses seviyesidir. Bu seviyenin üzerinde herhangi bir seviye kulak koruması gerektirir.

Konuşmacılar için en iyi ses seviyesi 60 dB ile 85 dB arasındadır. Bazı durumlarda, 85 dB'nin üzerinde ses seviyeleri sağlanabilit, ancak bunun nispeten kısa periyotlar için kullanılması önerilir.

Kural: Ses kaynağından uzaklaştıkça ses seviyesi azalır.

Ses seviyesi, ters kare yasasına göre azalır. Bu, idealleştirilmiş bir hesaplamadır çünkü yansımaları yüzeyleri veya sesi engelleyen olası bariyerleri dikkate almaz. Ters kare kanunu, birçok farklı uygulama türü için kullanılır. Örneğin, aydınlatma kaynağından belirli bir uzaklıkta olan bir nesneye, ne kadar ışığın düşeceğini tahmin etmek için de bu yasayı kullanırız.

Ses seviyesini belirli bir mesafede tahmin etmek için kullanılabilecek bazı çevrimiçi hesap makineleri vardır. Mesafe her iki katına çıktıkça ses seviyesinin 6 dB azalır. Bunu kuralı da pratik bir şekilde kullanabilirsiniz. Örneğin, hoparlör 1 m'de 90 dB ses sağlıyorsa, 2 m mesafede ses seviyesi 84 dB (90 - 6 = 84) olacaktır.

Ses seviyesi

Bir hoparlörden gelen ses seviyesi, sinyalin giriş gücü ile doğrudan ilgilidir. Gücü iki katına çıkarılması için ses seviyesinin 3 dB artması gerekir. Bir hoparlör 1 wattta 100 dB değerinde ise, o zaman 2 wattta 103 dB sağlayacaktır. Güç 4 watt artırılırsa, ses seviyesi 106 dB'ye çıkacaktır. Hoparlörler de maksimum ses seviyesine sahiptir, bu yüzden süresiz olarak gücü artıramazsınız. Hoparlörün maksimum 120 dB'lik bir çıkışı varsa, daha fazla güç eklemek yalnızca yanmaya neden olur. Gücü azaltarak ses seviyesini de azaltabilirsiniz.

Hoparlör seçimi

Bir sınıftaki ses seviyesi, arka plan ses seviyesine bağlıdır. Çocuklar sessizse, ses seviyesi daha düşük olabilir, ancak sınıf çok gürültülü ise hoparlörlerden daha fazla ses almamız gerekir. Genel bir kural olarak, hoparlörden gelen ses seviyesi arka plan gürültüsünün 10 dB üzerinde olmalıdır. Bir hoparlörün performansı, ses seviyelerinden 1 metre uzakta ve 1 watt güç kullanılarak belirlenir. 

Çoğu durumda, standart bir sınıf sadece bir hoparlör gerektirir, ancak gürültülü bir odaysa, ek bir hoparlör eklenebilir. Tavana veya duvara bir hoparlör yerleştirilebilir.

Seçtiğimiz hoparlöre göre ne kadar güç ihtiyacımız olduğunu hesaplamamız gerekir. Kullandığımız daha fazla güç, daha yüksek ses anlamına gelir. Gücü iki katına çıkarırsak ses seviyesini yaklaşık 3 dB artırırız. Güç seviyesini azaltarak ses çıkışını da azaltabiliriz.

Örneğin sınıf yaklaşık 7 m x 9 m ise genellikle odanın önünde sadece bir hoparlör veya bir tavan hoparlörü kullanabiliriz. Tavanın yüksekliği ve konuşmacının yayılma açısı, kaç adet tavan hoparlörüne ihtiyacımız olacağını belirleyecektir. Tavan hoparlör tavanının yayılma açısı ne kadar geniş olursa, o kadar fazla kapsama elde ederiz.

Daha geniş odalar daha fazla hoparlör gerektirir. Ses seviyesini yükseltmek sağlıklı bir çözüm değildir. Gerekli olan hoparlörlerin sayısı odanın büyüklüğüne, tavanın yüksekliğine ve hoparlörlerin kapsama açısına bağlıdır. Hoparlörler arasındaki mesafe kapsama mesafesiyle aynıdır.

Koridor hoparlörleri tavana veya duvara yerleştirilebilir. Ön ve arkadan sesi yansıtan çift hoparlörler mevcuttur.

Büyük açık alanlar için Hoparlör

Büyük dış mekan alanları için hava geçirmez korna tipi hoparlör kullanılır. Korna ses seviyesi yakındaki insanlar için çok yüksek olmadığından yeterince yüksek yerleştirilmelidir. Korna çok yüksek ses çıkışı sağlayabilir. Örneğin, birçok model 1 metrede 1 watt'ta 110 dB'yi aşabilir. Hoparlör, hoparlöre yakın ses seviyesinin 98dB'yi geçmemesi için 4m’den daha yükseğe monte edilmelidir. Bu hoparlör 128 m uzaktan duyulabilir.

Sonuç

Hoparlör sayısı, kaplanacak alana göre değişir. Çok az hoparlörünüz varsa, sesin çok yüksek olduğu ve sesin çok düşük olduğu bazı alanlar olacaktır. Daha fazla hoparlör ile daha iyi ses dağıtımı sağlanır. Eskiden çağrı sistemleri mikrofonlu büyük bir amplifikatör kullanırdı. Hoparlörlerin bu merkezi amplifikatöre bağlamasu için epeyce çalışma gerekiyordu. Her bir hoparlörün doğru ses seviyesini sağlayacak şekilde ayarlanması ise çok zordu.

Günümüzde IP çağrı sistemleri mevcut yerel alan ağını kullanabilir. Tüm hoparlörler ağ üzerinden bağlanabilir ve güçlendirilebilir. Kurulum çok daha basittir ve bir bilgisayarı nasıl kuracağını bilen herkes tarafından kurulum yapılabilir. Her hoparlördeki ses seviyesi bilgisayarınızdan ayarlanabilir.
 


Bu Makalenin Yorumları
Yorum bulunmamaktadır...



Yorum Yazın