Yüz Tanıma Yazılımı
Yüz tanıma yazılımı nedir? Yüz tanıma sistemi nasıl çalışır? Yüz tanıma nasıl kullanılır?
Neden yüz tanıma?
Yüzleri tanıyabilmek bazen bir iş operasyonunda çok önemli olabilir ve yüksek doğrulukta hızlı bir tanımlama süreci gerekebilir. Resepsiyon ve güvenlik görevlileri ile yüzleri tanımak her zaman insan hatası riskini beraberinde getirir. İnsanlı erişim kontrol noktaları trafik arttığında, gereksiz gecikmelere ve kalabalıkların yoğunlaşmasına da neden olma eğilimindedir. Özel olarak geliştirilmiş yüz tanıma yazılımlara dayanan ve IP kameralarından gelen video akışlarını analiz eden yüz tanıma işlemi için otomatik bir süreç söz konusudur. Bu süreç sadece daha hızlı, daha esnek ve dağıtılmış bir sisteme izin vermekle kalmaz, aynı zamanda genel güvenlik ve sunulan hizmeti ya da servisi de geliştirir.
Yüz tanıma yazılımı nedir?
Temel olarak, bir yüz tanıma sistemi videoda yakalanan yüzleri eşleştirme işlemi olarak tanımlanabilir. Yüz tanıma yazılımı, gerçek zamanlı video akışlarından gelen yüzleri, önceden depolanmış ve yüz görüntülerinden oluşan bir veritabanıyla karşılaştırır. Veritabanında toplanan yüzler farklı kategorilere ayrılabilir. Yüzler, erişim kontrolü, VIP algılama veya aranan kişiler gibi uygulama ihtiyaçlarına göre kolayca düzenlenebilir. Örneğin, beyaz liste oluşturularak, belirli bir alana giriş izni bulunan çalışanlar veya misafirlerin bir listesi oluşturulabilir. İstenmeyen ziyaretçiler kara listeye alınabilir.
Yüz tanıma sistemi nasıl çalışır?
Yüz tanıma sistemleri IP kameraları yazılım, PC/ sunucu ve özellikle büyük kuruluşlarda, bir video yönetim yazılımı (VMS) gibi ana bileşenlerden oluşur. Yazılım genellikle kameralarda değil, bir sunucuda veya güçlü bir PC'de çalışır. Yüz tanıma sistemlerinde kamera bir yüz yakalandığında, eşleşme gerçek zamanlı olarak gerçekleşir. Karşılaştırma işlemi önceden belirlenmiş kurallar kümesine göre bir eylemi veya alarmı tetikler. Eşleşmeye atanan kurallara göre erişime izin verilebilir, erişim engellenebilir ya da önceden belirlenmiş kurala göre uygun eylemi gerçekleştirmek için bir uyarıcı alarm tetiklenebilir. Ayrıca, yüz tanıma sistemi mevcut bir erişim kontrolü ile kolayca entegre edilebilir, böylece hem güvenilirlik hem de işlevsellik geliştirilir.
Yüz tanıma için en az 1080p olmak üzere, yüksek çözünürlükte kameralar kullanılır. Bununla birlikte, tek başına yüksek çözünürlük yeterli değildir. En iyi kamera modelinde bile, yüz her durumda kameraya yakın olmalıdır. Aksi takdirde tanımlama yapılamayabilir. Yüz tanıma özelliğini destekleyen bir IP kamerasının özelliği, yatay piksel yoğunluğuna göre belirlenir. Bir insan yüzü tipik olarak yaklaşık 16 cm genişliğindedir. Testler, doğru tanımlama yapabilmek için yüzün, tam yüz için yaklaşık 100 piksel ve ideal olarak gözler arasında en az 50 piksel ile temsil edilmesini gerektirdiğini göstermiştir. Genel olarak bakıldığında, ideal durum, çözünürlüğün en az 6 piksel / cm olmasıdır.
Sistemdeki eşleşmenin en verimli şekilde çalışması için, veritabanında önceden seçilmiş ve saklanan referans görüntülerin yüksek çözünürlükte olması ve yüzün doğrudan kameraya bakması da önemlidir.
Görüntü kalitesini etkileyen aşağıdaki durumlar dikkate alınmadığında tanımlama olasılığı oldukça azdır.
Hareket - İnsanların, hareket halinde olması net ve tanınabilir görüntülerini yakalamak için en büyük engeldir. Bir kapıdan veya lobiden geçen insanlar sadece hareket halinde değildir, aynı zamanda kafalarını farklı yönlere çevirebilir, konuşabilir ya da yüz mimikleri yapabilirler. Pozlama ve ifadelerdeki değişiklik riski ile birlikte bu çok farklı olasılıkların yanı sıra kasıtlı veya kasıtsız olarak kasket, el veya şemsiye gibi yüz ve kamera arasında engeller veritabanına kayıtları ile eşleştirmeyi zorlaştırabilir. Ek olarak, hızlı hareket eden insanlar veya nesneler bulanık görüntülere neden olabilir.
Pozisyon - Kişileri tanımlamak için yazılım açısından en uygun an, kişinin doğrudan kameraya baktığı zamandır. Başın ön pozlamadan 15 dereceden fazla sapma ile döndürülmesi durumunda sonuç etkili olmayacaktır. Yukarıdaki zorlukların çoğu, kameranın doğru yerleştirilmesi ve konumlandırılmasıyla giderilebilir. İdeal olarak kamera, zeminden yaklaşık 160-165 cm yüksekte bir duvara monte edilmelidir. Geniş bir alan derinliğini sağlandığında, kişi daha uzun bir süre odaklanacağı için tanınma şansı daha yüksektir.
Aydınlatma - Işık sorunların birçoğu, elektrik aydınlatmasıyla ve pencerelerden gelen doğal ışığın düzenlenmesiyle çözülebilir. Yine de, aydınlatma dikkatli bir şekilde dikkate alınarak yapılmalıdır. Örneğin, yüzlerin üzerine düşen gölgeleri veya yüksek kontrastlı ve arkadan aydınlatmalı sahneleri engellemeye çalışmak önemlidir. Ayrıca, aydınlatma koşullarının gün boyunca değiştiğini ve kameraların yanı sıra kamera yerleşimi üzerinde daha zorlu şartlar getiren değişen hava koşullarından dolayı da ışık seviyesinin değişebileceğini hatırlamak önemlidir.
Özel lensler, düşük ışık teknolojileri, otomatik beyaz dengeleme vb. çalışma koşullarını iyileştiren faktörlerdir. Bununla birlikte, her zaman belirli bir aydınlatma seviyesinde gürültü, deklanşör hızı ve alan derinliği arasında bir denge olmalıdır. Yüz tanıma testleri, gürültüden kaynaklanan bulanıklığın, hareket bulanıklığından daha az kritik olduğu sonucuna varmışlardır. Bu yüzden, gürültüden ziyade hareket bulanıklığını en aza indirmek için obtüratör hızına öncelik verilmelidir.
Yüz tanıma nasıl kullanılır?
Yüz tanıma yazılımı ve uygulamaları geniş bir uygulama yelpazesine sahiptir. Kullanımın başlıca faydalarından bazıları güvenlik, iş operasyonları ve geliştirilmiş pazarlama ve hizmet uygulamalarıdır. Güvenlik söz konusu olduğunda, yüz tanıma sistemi sadece özel bir alana ya da binaya giren-çıkan kimselerin üzerindeki kontrolü arttırmakla kalmaz, aynı zamanda bir erişim kontrol sistemi ile birlikte bu girişin sadece yetkili kişiler tarafından sınırlandırılmasını da sağlayabilir. İstenmeyen ya da bilinmeyen bireyler ortaya çıktığında, sistem bir alarm gönderebilir ya da başka bir şekilde personele haber verebilir, aynı zamanda organizasyonlara daha operasyonel olarak yardımcı olur.
Otel veya üst düzey perakende mağazalarında VIP kimliği, havaalanlarında aranan kişiler, kurumsal ve stadyumlarda, perakende mağazalarında veya benzeri yapılarda kara liste oluşturmak için yüz tanıma yazılımı ve kameraları kullanılabilir, sistem, ticari binalarda erişim kontrol sistemleri ile entegre edilebilir.
Oteller, perakende satış mağazaları ve benzeri işletmeler VIP konuklarını veya özel bilgilerini tanıyarak hizmetlerini geliştirmek için otomatik tanıma kullanabilirler. Yüz tanıma yazılımı pazarlama amaçları için davranış modellerini belirleyen genel müşteri demografisini analiz etmek için de kullanılabilir. Alternatif olarak, müşteri ilişkileri açısından, yüz tanıma, VIP kişilerin tespitine yardımcı olabilir.
Yorum Yazın