Güvenlik Online - Sosyal Medya'da Paylaş!
İşitme Engelliler İçin Alarm Çözümleri - Makale Detayı Lütfen paylaşmak istediğiniz sosyal medya platformunu seçiniz!
 
Güvenlik Online - Güvenlik Sektörünün Yeni Adı
Hava Durumu
İSTANBUL °C
Güvenlik Online YouTube Güvenlik Online LinkedIn Güvenlik Online Google+ Güvenlik Online Instagram Güvenlik Online Twitter Güvenlik Online Facebook
EN ÇOK OKUNAN MAKALELER
    Makaleler Yükleniyor Makaleler Yükleniyor...
E-BÜLTENİMİZE ABONE OLUN!
Sektördeki son haberleri takip etmek için ücretsiz haftalık bültenimize abone olun...
Kariyer
Sektörden İş Fırsatları Güvenlik sektöründeki iş fırsatlarını buradan takip edebilirsiniz! Aradığınız kariyer fırsatları burada...
MAKALE DETAYI
Anasayfa       Makaleler

Yangın Alarmları Hayat Kurtarıyor, Ancak İşitme Engelliler Bundan Nasıl Faydalanacak?

Alarmlar çok sayıda hayat kurtarıyor, ancak işitme engelliler için kapsamlı çözümlerin geliştirilmesi gerekiyor. Son yıllarda bazı araştırmacılar, alternatif yöntemler ile bu konuya çözüm bulmaya çalışıyor.

Paylaş : Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş
Yazdır Yazdır            Arkadaşına Gönder Arkadaşına Gönder
Büyült / Küçült   +   -
Yangın Alarmları Hayat Kurtarıyor, Ancak İşitme Engelliler Bundan Nasıl Faydalanacak?
Modern yaşamın ayrılmaz bir parçası olan güvenlik teknolojileri ofislerin, işletmelerin ve konutların güvenliğini sağlıyor. İnsanları ve altyapıları korumaya yardımcı oluyor. Her şeyde olduğu gibi bu durumun da bazı istisnaları var.

Geleneksel alarmlar çeşitli ses seviyelerinde gürültü çıkararak insanları uyarır. Ancak kullanıcıların işitme sorunu varsa ne olur? Bir alarm, duymayan bir kişiyi nasıl uyarabilir? Bakım evleri ya da yaşlıların yaşadığı huzur evleri gibi kurumlarda, işitme zorluğu çeken çok sayıda kişi olduğu göz önüne alınırsa, bu kişilerin güvenliği nasıl sağlanabilir?

Kar amacı gütmeyen, küresel bir organizasyon olan Ulusal Yangın Önleme Kurumu (NFPA), yangın ve elektrik kaynaklı tehlikelerin neden olduğu ölüm, yaralanma ve maddi hasarın ortadan kaldırılmasına yönelik çalışmalarda bulunuyor. NFPA’ya göre yangın alarmları hayat kurtarıyor, ancak işitme sorunu olan kişiler için yeterli değiller.

NFPA, bu insanların bulunduğu yerlerde, bağımsız bir laboratuvar tarafından test edilmiş, yüksek ışık yoğunluğuna sahip flaşlı alarmların kullanılmasını öneriyor. Uyku alanlarında kullanılan flaşlı alarmların uyuyan bir kişiyi uyandıracak yoğunlukta olması gerekiyor. Yapılan araştırmalara göre işitme sorunu olan yaşlıların yoğun flaş ışığına cevap verme ihtimali oldukça düşük. Bu durumda tek başına flaşlı alarm yeterli olmayabiliyor. Düşük frekanslı sesli alarmlar hafif ya da orta derecede işitme kaybına sahip kişiler için etkili olabilirken, ciddi ve tam işitme kaybının olduğu kişilerde titreşim yastığı öneriliyor.

Japon bilim adamları vasabili alarm geliştirdi

Flaşlı alarm ya da titreşim yastığı gibi çözümlerin de kapsamlı olarak ele alınması gerekiyor. Öyle ki işitme sorunu olan bir kişi, olay esnasında titreşimli yastığın yakınında bulunmuyorsa, alarmın etkili olması beklenemez. Shiga Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden bir bilim ekibi, bu durumun getirdiği zorluklar karşısında alternatif çözümler aradı. Ekip vasabinin keskin ve acı kokusuna dayanan bir alarm sistemi geliştirdi. Geleneksel Japon mutfağında önemli bir yere sahip olan vasabinin kökü, yoğun ve güçlü acı tadı ile yemeklerde çeşni olarak kullanılıyor.

Sabahları uyanamama sorunundan doğan iş fikri: Braci1

Bir üniversite öğrencisi olan Anwar Almojarkesh, sabahları uyanamadığı ve derslere katılamadığı için su sıçratan bir alarm icat etti. Sabahları su sıçratarak uyanmanın herkes için uygun olmayacağını düşünerek, sabahları titreşecek bir yastık fikri geliştirdi. Daha sonraki çalışmaları, akıllı telefonlarda çalışabilen bir uygulama ve uygulamayla bağlantılı titreşimli bilezik fikri ortaya çıkardı. Almocarkesh, kişisel icadının daha büyük ve kapsamlı bir çözüm sunabileceğini fark etti. Almocarkesh, "Böyle bir çözümün işitme engelli kişiler tarafından yangın alarmı, kapı zili, duman alarmı, hırsızlık alarmı veya benzeri ekipmanların ne zaman çalıştıklarını bilmeleri için kullanabileceğini fark ettim" dedi. 

Almojarkesh'in kurucusu ve CEO'su olduğu Braci1 böyle bir sürecin sonunda İngiltere'de kuruldu. Şirket, işitme engelli kişileri uyarmak ve kendilerini korumalarını sağlamak için alarmlar ve kapı zili gibi acil durum seslerini algılayabilen akıllı bir algoritma geliştirdi. Almojarkesh’e göre geliştirdikleri sistem, sesleri gerçek zamanlı olarak algılayabilen ve bunları akıllı saatler gibi giyilebilir cihazlara aktarabilen, en gelişmiş ses tanıma teknolojisini kullanıyor.

Almojarkesh "Ürünümüz telefona yüklenen bir yazılım, sesleri algılamak için telefonun mikrofonunu kullanan iPhone veya Android yazılımı, işitme mesafesini 30 metreye kadar genişletmek için harici bir mikrofon ve kullanıcıları titreşimle uyaran akıllı titreşim yastığı olmak üzere, dört ana bölümden meydana geliyor’’ dedi. Almojarkesh, teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte ana hedefin, sesleri öğretmeden kendiliğinden algılayabilen, kendi kararlarını alabilen akıllı bir sistem geliştirmek olduğunu belirtiyor.
 


Bu Makalenin Yorumları
Yorum bulunmamaktadır...



Yorum Yazın