Güvenlik Online - Sosyal Medya'da Paylaş!
Drone Yönetiminde Bir Türk Markası - Makale Detayı Lütfen paylaşmak istediğiniz sosyal medya platformunu seçiniz!
 
Güvenlik Online - Güvenlik Sektörünün Yeni Adı
Hava Durumu
İSTANBUL °C
Güvenlik Online YouTube Güvenlik Online LinkedIn Güvenlik Online Google+ Güvenlik Online Instagram Güvenlik Online Twitter Güvenlik Online Facebook
EN ÇOK OKUNAN MAKALELER
    Makaleler Yükleniyor Makaleler Yükleniyor...
E-BÜLTENİMİZE ABONE OLUN!
Sektördeki son haberleri takip etmek için ücretsiz haftalık bültenimize abone olun...
Kariyer
Sektörden İş Fırsatları Güvenlik sektöründeki iş fırsatlarını buradan takip edebilirsiniz! Aradığınız kariyer fırsatları burada...
MAKALE DETAYI
Anasayfa       Makaleler

Robostate Özerk Dron Sistemleri Maliyetleri Düşürüyor

Bir Türk girişimi olan Robostate geliştirdiği platforma ile işletme maliyetlerini düşürüyor.

Paylaş : Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş
Yazdır Yazdır            Arkadaşına Gönder Arkadaşına Gönder
Büyült / Küçült   +   -
Robostate Özerk Dron Sistemleri Maliyetleri Düşürüyor
Gökyüzünde her gün daha fazla görmeye başladığımız dronlar daha teknik bir tanım olarak insansız hava aracı (UAVs) veya insansız uçak sistemleri (UASes) olarak adlandırılıyor. Dronlar uzaktan kontrol edilebilen ya da yerleşik sensörler ve GPS ile birlikte çalışan gömülü sistemlerle, yazılım kontrollü uçuş planları yoluyla özerk olarak uçabiliyorlar.

Yakın geçmişte UAV'ler çoğunlukla askeri birlikler ile ilişkilendirildi. Dronlar başlangıçta uçaksavarların hedef uygulaması, istihbarat toplama ve silah platformları olarak kullanıldı. Silah ve IoT teknolojisinin entegrasyonuyla, birçok kurumsal kullanım yaratıldı. Günümüzde dronlar arama, kurtarma, gözetim, trafik izleme, hava izleme, itfaiyecilik, lojistik ve fotoğrafçılığına kadar geniş bir yelpazede kullanılıyor. Yer üstü IOT sensör şebekeleri ile çalışan dronlar, tarım şirketlerinin arazi ve bitkileri izlemesine, enerji şirketlerinin elektrik hatlarını ve operasyonel cihazlarını incelemesine kadar değişen uygulamalarda kurumlar tarafından tercih ediliyor.

İşletmeler için dron

2016 Business Insider BI Intelligence raporuna göre, kurumsal dron kullanımının tüketici dron kullanımını 2021 yılına kadar hem sevkiyatlarda hem de gelirlerde aşarak, dünya çapında 29 milyon sevkiyata ulaşacağını öngörüyor. Dron kullanımındaki bu artış dron güvenliği ve yönetim sistemlerini de beraberinde getiriyor. Hobi amaçlı kullanımında, yönetimde insan faktörü ve maliyetleri göz ardı edilebilir. Ancak söz konusu olan kurumsal ve büyük ölçekli operasyonlar ise özerkliği ve verimliliği artırmak için farklı alt yapılara ihtiyaç duyuluyor. Günümüzde bu çözümler yüksek maliyetleri ile talep miktarını sınırlandırsa da erişilebilir fiyatlara verimlilik artışı sağlayan girişimler yok değil. Dünya çapında hizmet veren bir Türk şirketi, geliştirdiği platform ile kullanıcılarına maliyetleri azaltıcı çözümler sunuyor. 

Özerk Dron Yönetiminde Türk İmzası

Sektördeki özerklik ihtiyacını karşılamak ve operasyonel maliyetleri düşürmek için kolları sıvayan Robostate’in merkezi İstanbul’da bulunuyor. Robostate insansız araçlarının otonom kabiliyetlerini, özellikle durumsal farkındalıklarını yapay zeka kullanımıyla artırarak, farklı endüstrilere yüksek kaliteli ve maliyeti azaltıcı çözümler sunuyor.

Güvenlik, inşaat ve madencilik endüstrilerinde çoklu uygulamalara sahip esnek bir platform olan Robostate’in müşterilerine sunduğu en önemli avantajlarından biri tescilli yer kontrol istasyonu ve şarj platformuyla, yerleşik bir operatöre ihtiyaç duymadan sürekli olarak çalışabilmesi. Periyodik bakım ile birkaç yıl boyunca kesintisiz olarak çalışabilen bir sistem yarattıklarını söyleyen Robostate CEO’su Doruk Çelebi ‘’ Rakiplerimizden fiyat ve destek noktasında ayrışıyoruz. Rakiplerimizin sınırlı çözümler sunan yazılımlar için istediği fiyatla, biz Robostate olarak tamamen özerk bir çözüm ve 24 saatte onarım garantisi sunuyoruz.’’ dedi.

Donanım ve yazılım aşamalarını anlatan Çelebi ‘’ Uçuş planlamasından veri işlemeye kadar, uçtan uca özerk bir UAV çözümü sunmak için ürünümüzü pek çok benzersiz özellikle geliştirmemiz gerekiyordu. Yer kontrol istasyonu olarak adlandırdığımız " Drome " UAV'ye şarj, hava durumu izleme ve çevresel faktörlerden korunma fonksiyonları sağlıyor. Aynı zamanda, internet üzerinden görev yönetimi ve veri aktarımını sağlamak için bir ağ geçidi görevi görüyor. Yazılım tarafında ise kendi geliştirdiğimiz bulutta çalışan veri yönetimi yazılımı ve dron üzerinde çalışan özerk araç yazılımına sahibiz.’ dedi.

Dron operasyonlarının işgücüne dayalı olarak maliyetleri artırması platformun ortaya çıkmasındaki itici güç olarak tanımlayan Çelebi’’ 2012'de yaptığımız bir projede, dronların belirli bir ölçekte dağıtılabilmesi için her bir aktif dron için bir pilota ihtiyaç duyuluyordu. Dronlarının 7/24 kesintisiz çalışması istenildiğinde, 8 saatlik iş gününden, her bir dron için 3 pilot gerekiyordu. Bu durum karşısında her bir operatörün 15-20 araçtan oluşan bir filoya sahip olabileceği tamamen özerk bir sistem kurmaya karar verdik’’ dedi. İşletmelerin hizmet seviyesi iyileştirilirken maliyetleri azaltan bir çözüm sunulduğunda, hissedarlarına karşı sorumlulukları nedeniyle bu yeni çözüme geçmeleri gerektiğini söyleyen Doruk Çelebi, her kurulumda platformlarının değerini kanıtladığını ve bunun da artan talebin başlıca nedeni olduğunu belirtti.
 


Bu Makalenin Yorumları
Yorum bulunmamaktadır...



Yorum Yazın