Güvenlik Online - Sosyal Medya'da Paylaş!
Termal görüntüleme hakkında gerçekler ve SSS'ler - Makale Detayı Lütfen paylaşmak istediğiniz sosyal medya platformunu seçiniz!
 
Güvenlik Online - Güvenlik Sektörünün Yeni Adı
Hava Durumu
İSTANBUL °C
Güvenlik Online YouTube Güvenlik Online LinkedIn Güvenlik Online Google+ Güvenlik Online Instagram Güvenlik Online Twitter Güvenlik Online Facebook
EN ÇOK OKUNAN MAKALELER
    Makaleler Yükleniyor Makaleler Yükleniyor...
E-BÜLTENİMİZE ABONE OLUN!
Sektördeki son haberleri takip etmek için ücretsiz haftalık bültenimize abone olun...
Kariyer
Sektörden İş Fırsatları Güvenlik sektöründeki iş fırsatlarını buradan takip edebilirsiniz! Aradığınız kariyer fırsatları burada...
MAKALE DETAYI
Anasayfa       Makaleler

Termal Görüntüleme Hakkında Gerçekler ve SSS'ler

Termal kameralar nasıl çalışır?

Paylaş : Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş
Yazdır Yazdır            Arkadaşına Gönder Arkadaşına Gönder
Büyült / Küçült   +   -
Termal Görüntüleme Hakkında Gerçekler ve SSS'ler
Kızılötesi termografi olarak bilinen termal görüntüleme, karanlık bir ortamda nesnelerin görünürlüğünü geliştirmek için kullanılan bir teknolojidir. Termal kameralar, bir kişi veya bir nesne tarafından verilen ısıyı algılar ve çevremizdeki nesnelerin sıcaklıklarındaki değişimi yakalayabilir. Yöntem sayesinde farklı nesnelerin farklı renk ve tonlarda göreceli sıcaklıklarını gösteren termogram denilen bu radyasyonun görüntüleri oluşturulur.

Bir termogramda, insanlar, hayvanlar ya da arabalar gibi sıcak nesneler, çoğu zaman daha serin arka planların aksine göze çarpar.
Termal görüntüleme teknolojisi, askeri veya gözetim operasyonları sırasında insanları tespit etmek için yaygın olarak kullanılmaktadır. Buna ek olarak, yangın söndürme cihazları ve termal algılayıcılara sahip diğer arama kurtarma ekipleri, moloz veya dumanın arkasında sıkışıp kalmış kişileri de arayabilirler.

Termal kameralar nasıl çalışır?

Termografik ya da termal kameralar elektromanyetik spektrumun uzun dalga kızılötesi (IR) aralığında ( 8–14 mikrometre dalga boylarında ) radyasyonu algılar. Bu, görünür spektrum (0.40 - 0.75 mikrometre) olarak bilinen, insan gözü tarafından görülebilen elektromanyetik spektrumun bir kısmındaki ışığı algılayabilen normal film ve dijital kameralardan farklıdır.

Termal kameralar, hem görünür ışıklı hem de karanlıktaki nesneleri görselleştirebilir, çünkü mutlak sıfırın üzerinde bir sıcaklığa sahip tüm nesneler (0 Kelvin = -273 ° Santigrat) kızılötesi radyasyon yayar. Çoğu termal kamera -50 ° C daha sıcak olan nesneleri görebilir.

Termal görüntüleme ve gece görüşü aynı şey mi?

Termal görüntüleme ve gece görüşü, düşük ışık koşullarında görünürlüğü arttırmanın ortak amacını paylaşır, ancak teknolojilerin arkasındaki bilim farklıdır. Termal görüntüleme, IR'nin daha uzun dalga boylarını yakalarken, gece görüşlü IR kameralar kısa dalga boylu kızılötesi radyasyonla çalışır. Termal görüntüleme cihazları uzun dalga IR'yi tespit etmek için, daha akut sensörlere ihtiyaç duyar ve bu onları gece görüş cihazlarından daha pahalı hale getirir. Gece görüş teknolojisi, görüntüdeki ışık miktarını büyüterek düşük ışık koşullarındaki görünürlüğü geliştirirken, termal görüntüleme yüksek kontrastlı görüntülerin sağladığı avantajı sağlar ve bu da arka plandaki bir hedefi belirlemeyi kolaylaştırır. 

Termal kameralar sadece geceleri mi çalışır?

Termal görüntüleme kameraları en çok gece görüşü için kullanılsa da gün ışığında da yararlı olabilirler. Isı radyasyonunun tespiti ve termal görüntüleme kameralarının yüksek kontrastı, kullanıcıların ortamlarında iyi kamufle edilen nesnelerin ana hatlarını görmelerini sağlar. Teknolojinin, özellikle zirai faaliyetler ve vahşi yaşam üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmada yararlı olduğu kanıtlanmıştır. 2012 yılında, Danimarka'nın Aarhus Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, biçme ve diğer çiftçilik işlemleri sırasında hayvanları otomatik olarak tanımlamak için termografi ve görüntü işleme yazılımını birleştiren traktöre monte edilmiş bir sistem geliştirdi.

Termal kameralar güvenlik dışında nerelerde kullanılır?

Termal kameraların kullanım alanı neredeyse sınırsızdır. Güvenlik uygulamaları dışında yaban hayatı izleme, veterinerlik ve sinema gibi alanlarda da termal kameralar yaygın olarak kullanılır. Termal görüntüleme ekoloji ve zoolojide hayvanların tespiti, hayvan davranışları ve termoregülasyon çalışmaları, hastalıkların teşhisi ve üreme süreçlerinin izlenmesi gibi çeşitli uygulamalara sahiptir. Teknoloji ayrıca yaban hayatı belgeselleri için gece çekimlerinde sıkça kullanılır.



 


Bu Makalenin Yorumları ( 1 )
Bu aralar en çok okun makaleler termal kameralar sanırım. elinize sağlık




Yorum Yazın