Güvenlik Online - Sosyal Medya'da Paylaş!
5G Nedir? Nasıl Çalışır? - Makale Detayı Lütfen paylaşmak istediğiniz sosyal medya platformunu seçiniz!
 
Güvenlik Online - Güvenlik Sektörünün Yeni Adı
Hava Durumu
İSTANBUL °C
Güvenlik Online YouTube Güvenlik Online LinkedIn Güvenlik Online Google+ Güvenlik Online Instagram Güvenlik Online Twitter Güvenlik Online Facebook
EN ÇOK OKUNAN MAKALELER
    Makaleler Yükleniyor Makaleler Yükleniyor...
E-BÜLTENİMİZE ABONE OLUN!
Sektördeki son haberleri takip etmek için ücretsiz haftalık bültenimize abone olun...
Kariyer
Sektörden İş Fırsatları Güvenlik sektöründeki iş fırsatlarını buradan takip edebilirsiniz! Aradığınız kariyer fırsatları burada...
MAKALE DETAYI
Anasayfa       Makaleler

5G Nedir?

5G Nasıl Çalışır? Ne Zaman Kullanılacak? 5G hakkında tüm merak edilenler yazımızda!

Paylaş : Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş
Yazdır Yazdır            Arkadaşına Gönder Arkadaşına Gönder
Büyült / Küçült   +   -
5G Nedir?
Hızlı ve kesintisiz interneti hepimiz seviyoruz. Her bir jenerasyonla birlikte, hız beklentisi doğal olarak artıyor ve telekomünikasyon daha da hızlı olmak için teknolojinin tüm imkanlarını kullanıyor. 5G sistemleri, geçen hafta Barselona'da düzenlenen Mobil Dünya Kongresi 'nin en önemli konusuydu. 5G telefonlar daha hızlı ve daha güvenli internet bağlantısına sahip olacak. Peki nasıl ve ne zaman?

5G ve IoT

Akıllı telefonlar, saatler, evler ve arabalar giderek daha kesintisiz internet bağlantısına ihtiyaç duyuyor. Ağa bağlanan cihaz sayısının artması ise daha fazla bant genişliği anlamına geliyor. Bu açıdan bakıldığında IoT alanındaki gelişmelerin, 5G teknolojisini zorunlu kıldığını söylemek mümkün. 5G’nin vaat ettiği yüksek güvenlikli, iletim hızının birçok sektör için dönüştürücü olacağı tahmin ediliyor. Bu bantta yanıt süresinin hızlı olması başta özerk otomobiller olmak üzere, dronlar, IoT cihazlar ve akıllı şehir uygulamaları için oldukça önemli. 3G ve 4G teknolojilerinde olduğu gibi 5G teknolojisi de mobil internet bağlantısı gerektiren cihazlar için tasarlanan özel bir ağ. 2020 yılına kadar 20 milyardan fazla cihazın internete bağlanacağı tahmin ediliyor. Günümüzde ise bu sayı 6 milyarı aşmış durumda. Bunun anlamı ise artık sadece akıllı telefonlarımız değil, alarmlarımız, güvenlik kameralarımız ve akıllı ev aletlerimiz de daha hızlı internet istiyor.

5G nedir?

5G'deki "G" generation yani nesil anlamına geliyor. Mobil ağ teknolojisi ilk olarak 1990’lı yıllarda başladı. İlk nesil telefonlara teknik olarak 1. jenerasyon deniliyordu. Daha sonra iki telefon arasında SMS teknolojisi geliştirildi ve bu telefonlar 2G adını aldı.

Dünya 3G telefonlarla tanışırken, artık telefon görüşmesi ve SMS göndermenin yanı sıra internete de bağlanabiliyorduk. 4G ile internet bağlantısı çok daha hızlı hale geldi. Artık herhangi bir video dosyasını uzun saatler yerine sadece birkaç dakikada indirebiliyoruz. LTE teknolojisi ile desteklenen 4G ise şuan kullandığımız en yüksek veri hızına sahip mobil ağ.

5G teknolojsi ise 4G LTE'nin temeli üzerine inşa ediliyor. Kullanıcılar her zamanki gibi arama yapabilecek, SMS gönderebilecek ve internete daha hızlı bir şekilde bağlanabilecek. 5G’yi indirme performansı açısından değerlendirdiğimizde, en büyük gelişmeyi Ultra HD ve 3D görüntülerde görebileceğiz. Yeni teknoloji, yüksek bant genişliği ile yüksek çözünürlüklü ve büyük dosyaların akışını kolaylaştırıyor.

5G hızlı mı?

5G 4G’den daha hızlı. Bunu örneklemek gerekirse 4G’nin bir saniyedeki veri indirme hızı 1 gigabit. Hızın hep maksimumda kaldığını düşünürsek ortalama bir HD filmi 4G ile indirmek için yaklaşık 1 saat beklememiz gerekiyor. Bununla birlikte veri hızının nadiren maksimumda olduğu da bir gerçek. Sinyal girişimi, duvarlar, binalar derken 4G LTE’yi maksimum hızda kullanmak çok da mümkün olmuyor. 5G ise saniyede 10 gigabit indirme hızı sunuyor. Bu ise FULL HD bir videoyu birkaç saniyede indirilebileceğimiz anlamına geliyor. 5G ile yükleme süreleri de önemli ölçüde azalıyor.

5G ne zaman kullanılacak?

5G halihazırda Amerika’da test amaçlı kullanılıyor. Bu hafta Mobil Dünya Kongresi'nde birçok telekomünikasyon devi 5G denemelerine başladığını açıkladı. Sistem altyapısının oldukça pahalı olduğundan, işletmeciler 5G lisanslarını kullanabilmek için yayınlar konusunda oldukça titiz davranıyor.
Açıklamalardan anlaşılan 5G’nin 2020’ye kadar yaygın bir şekilde kullanılamayacağı yönünde.

5G’nin operatörler açısından en önemli faydası teknolojinin çok yüksek frekansları kullanması ve çok yüksek bant genişliği sağlaması. 5G altyapı nedeniyle fiber bağlantının sağlanamadığı alanlarda önemli bir alternatif olacak. Bu özellikler ile kırsal bölgeler ve kapsama alanı dışında kalan yerlerle iletişim kurmak çok daha kolay hale gelecek.
 


Bu Makalenin Yorumları ( 1 )
artık bekliyoruz 5g yi




Yorum Yazın