Güvenlik Online - Sosyal Medya'da Paylaş!
CCTV Sistemlerinde Fiber Optik Kablolama - Makale Detayı Lütfen paylaşmak istediğiniz sosyal medya platformunu seçiniz!
 
Güvenlik Online - Güvenlik Sektörünün Yeni Adı
Hava Durumu
İSTANBUL °C
Güvenlik Online YouTube Güvenlik Online LinkedIn Güvenlik Online Google+ Güvenlik Online Instagram Güvenlik Online Twitter Güvenlik Online Facebook
EN ÇOK OKUNAN MAKALELER
    Makaleler Yükleniyor Makaleler Yükleniyor...
E-BÜLTENİMİZE ABONE OLUN!
Sektördeki son haberleri takip etmek için ücretsiz haftalık bültenimize abone olun...
Kariyer
Sektörden İş Fırsatları Güvenlik sektöründeki iş fırsatlarını buradan takip edebilirsiniz! Aradığınız kariyer fırsatları burada...
MAKALE DETAYI
Anasayfa       Makaleler

CCTV Sistemlerinde Fiber Optik Kablolama

Güvenlik kamerası sisteminde fiber optik topoloji türleri nelerdir?

Paylaş : Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş
Yazdır Yazdır            Arkadaşına Gönder Arkadaşına Gönder
Büyült / Küçült   +   -
CCTV Sistemlerinde Fiber Optik Kablolama
Güvenlik kamerası sistemi kurulumu konusunda, teknisyenlerin karşılaştığı en büyük sorunlardan biri, uygun kurulum türü için fiber optik kablo ve kablo topolojisinin seçilmesidir. Bu yazımızda fiber optik kablo altyapısının temel topollojilerine değilneceğiz.

Ekipmanı ve kabloları seçerken, her iki elemanın da uyumlu olması gerekir. Kamera ve anahtar arasındaki bağlantılar 2 km'den büyükse, single mode kabloların uygulanması gereklidir. Benzer şekilde, bir kablonun onlarca veya yüzlerce IP kameradan sinyal göndermesi gerektiği durumlar gibi geniş bir bant söz konusu olduğunda da single mode fiberlerin kullanımı daha çok tercih edilen bir çözümdür. Single mode kabloların genişliği, optimum kablo ve iletim hattı kullanımına izin verir ve gerektiğinde 2 km'den fazla da uzatılabilir.

LAN ve CCTV sistemleri için iletim donanımı söz konusu olduğunda, multimode ve single mode fiyatlarındaki fark, multimode kabloların daha karmaşık bir üretim sürecinden geçmesinden kaynaklanır ve single mode ile kıyaslandığında daha pahalıdır. Multimode fiber seçiminde, genellikle kablonun daha kolay birleştirilmesi etkili olur. Bununla birlikte, video izleme sistemleri söz konusu olduğunda, bağlantılar genelde göreceli olarak kısadır ve optik bütçeleri yüksektir,. Bu nedenle ekleme yerlerinin hassaslığı ve zayıflaması kritik öneme sahip değildir. Dolayısıyla, uygulamada max. 1 dB'ye kadar kayıp tolere edilerek mekanik eklemeler uygulanabilir. Tabii ki, seçilen çözüm ne olursa olsun, teknisyen ek yerlerini mümkün olan en yüksek hassasiyet ve kalite ile birleştirmeye dikkat etmelidir.

Singlemode fiber kablo kullanmanın avantajları:

• Piyasadaki kablo seçeneklerinin daha geniş olması nedeniyle daha kolay seçim yapabilme
• Tipik ekipmanları kullanarak onlarca kilometre mesafedeki sinyalleri iletebilme yeteneği
• Daha düşük üretim maliyetleri nedeniyle multimode’a kıyasla daha düşük fiyatlar
• Daha yüksek verim kapasitesi
• 7.5 mm'den daha küçük bükülme yarıçapı

Singlemode fiber kablo kullanmanın dezavantajları:

• Kabloların farklı versiyonları birleştirme sırasında sorunlara neden olabilir.
• İstisnai durumlarda ve ekipmana bağlı olarak, kısa mesafelerde fiber optik zayıflatıcıların kullanılması gerekebilir.


CCTV sistemlerinde fiber optik kabloların topolojileri

Radyal topoloji ile fiber optik CCTV sistemi

Optik fiberlerin birleştirilmesi ve korunması dikkate alınarak, örneğin bir direğe yerleştirilen her kamera için ayrı bir kablo kullanmak, çok yönlü ancak emek yoğun çözümdür. Çünkü, kablo yollarının toplam uzunluğunun daha fazla olması daha fazla çaba gerektirir.

Bu topolojide, kabloların yapısı önemli bir faktör değildir, çünkü yollar boyunca dallar yoktur. Tabii ki, kablonun ortam koşullarında düzgün çalışması için gereken tüm şartları yerine getirmesi gerekir. Kablonun kablo kanallarına çekilmesi ile bağlantılı işlemler için yeterli gerilme mukavemeti önemli bir parametredir. Bu tip teçhizatlarda kullanılan en yaygın kablo şunlardır:

4 core single-mode G.657A 9/125 μm
4 core single mode G.652D 9/125 μm
8 core multimode.OM2 50/125 μm

Noktalardaki kameraların sayısına bakılmaksızın, iletim sadece iki optik fiber vasıtasıyla gerçekleştirilir. Bununla birlikte, kabloların minimum 4 core uygulanması önerilir. Radyal topoloji seçimi aynı zamanda alanı fiber optik kablo, ortam dönüştürücü, video dönüştürücü, güç kaynağı vb. kutulardan da kurtarır ve doğrudan yükleme kutusuna girebilir. Kabindeki optik fiberler, pigtails ile sonlandırılmalıdır . Ekler, ayrı bir ekleme panelinde veya uygun bir kaset üzerinde korunmalıdır. pigtailsler adaptörlerine takılmalıdır

Line Topoloji

Noktalar boyunca geçen kablo, yeterli core sayısına sahip olmalıdır. Her bir nokta için en az 2 core olmalıdır. Örneğin, 5 direkli bir montaj düşünelim bu durumda en az 10 core gerekir. Bu nedenle line topolojide, genellikle 12 core ya da yedek için 16 veya 24 core uygulanabilir.

Mulditmode fiber kabloyu kamera noktası ile çalıştırmak için kullanılan seçeneklerden biri kabloyu direk üzerinde kesmek, transmisyon cihazını bağlamak için iki core ayırmak ve kalan kısmını bir sonraki direğe yönlendirmektir. Tüm coreların kesilmesi ve birleştirme işlemini gerektiren yaklaşım mantıksız görünebilir, ancak hızlı kaynak makinelerini kullanan pek çok teknisyen böyle bir çözüm tercih etmektedir, çünkü bu yöntem herhangi bir kablo türüne uygulanabilir ve piyasada bulunan bağlantı / kablo kutularının çoğunun kullanılmasına izin verir.

Bununla birlikte, yukarıdaki örnekte (5 kutuplu, 12 core kablo) gösterilen sistemde gerekli eklemelerin toplam sayısının 38 olup ve bunun sadece 10'u veri iletimini sağlamak için kullanılır. Geriye kalan, 28 core sadece ara bağlantılardır. Dolayısıyla, bu topoloji , mekanik eklemelerin neden olduğu riskleri pratik olarak ortadan kaldırır.
 


Bu Makalenin Yorumları
Yorum bulunmamaktadır...



Yorum Yazın