Güvenlik Online - Sosyal Medya'da Paylaş!
Güvenlik Kameralarıyla Yapılmaması Gereken 13 Şey - Makale Detayı Lütfen paylaşmak istediğiniz sosyal medya platformunu seçiniz!
 
Güvenlik Online - Güvenlik Sektörünün Yeni Adı
Hava Durumu
İSTANBUL °C
Güvenlik Online YouTube Güvenlik Online LinkedIn Güvenlik Online Google+ Güvenlik Online Instagram Güvenlik Online Twitter Güvenlik Online Facebook
EN ÇOK OKUNAN MAKALELER
    Makaleler Yükleniyor Makaleler Yükleniyor...
E-BÜLTENİMİZE ABONE OLUN!
Sektördeki son haberleri takip etmek için ücretsiz haftalık bültenimize abone olun...
Kariyer
Sektörden İş Fırsatları Güvenlik sektöründeki iş fırsatlarını buradan takip edebilirsiniz! Aradığınız kariyer fırsatları burada...
MAKALE DETAYI
Anasayfa       Makaleler

Güvenlik Kameraları & Yapılmaması Gereken 13 Şey

Güvenlik kameralarında en sık yapılan hatalar için okumaya devam edin!

Paylaş : Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş
Yazdır Yazdır            Arkadaşına Gönder Arkadaşına Gönder
Büyült / Küçült   +   -
Güvenlik Kameraları & Yapılmaması Gereken 13 Şey
Güvenlik kameraları suçluları caydırmak ve sevdiklerimizi izlemek için etkili bir yoldur. Ancak, kameranın performansını en iyi duruma getirmek için bazı noktalara dikkat edilmesi gerekebilir.

1- Indoor kameraları, açık kavada kullanmayın.

Kameralar kullanım alanları ve ortam/darbe gibi değişken sınıflandırmalarını göre indoor/ iç mekan ve outdoor/ dış mekan kullanımına özel olarak tasarlanmıştır. Outdoor kameralar kapalı mekanlarda kullanılabilirken, indoor kameralar açık alanlarda kullanılamaz. Özellikle sıvı temasının olduğu alanlarda, sıvı koruma sınıfına sahip olmayan kameraların kullanılması, kameranın kısa sürede zarar görmesine ve büyük olasılıkla tamamen devre dışı kalmasına neden olur.


2- Kablosuz kameraların tamamen kablosuz olduğunu düşünmeyin.

Wifi güvenlik kamerası modellerinin büyük bir bölümü tamamen kablosuz değildir. Pille çalışan güvenlik kamerası olmadığı sürece, kamerada en az 1 adet güç taşıyan kablo olacaktır.


3- Kameralarınızı doğrudan güneş ışığına maruz kalacak şekilde kurmayın.

Açık alanlar için tasarlanmış güvenlik kameraları ısı, nem ve darbe gibi ortam değişkenlerine karşı koruma sunmalıdır. Bir kameranın hangi ortamlarda kullanılabileceğini IP sınıflandırmasına bakarak anlayabilirsiniz. Profesyonel kameralar güneş, ortam ısısına ve neme karşı oldukça dirençlidir. Ancak tüketici tipi bir ev güvenlik kamerası kullanıyorsanız, kameranın uzun ömürlü olması için doğrudan güneş ışığı alacak şekilde kurmamaya dikkat edin. Güneş ışınları kamera muhafazası ve donanım kadar, yansıma sorunu nedeniyle görüntü kalitesini de olumsuz etkiler. 


4-  Kameraları gizlemeyin.

Güvenlik kameralarının en önemli faydası caydırıcılık etkisidir. Kameraları gizlerseniz caydırıcılık faktörünü de ortadan kaldırıyorsunuz demektir. Ev, iş ya da kamusal alanda güvenlik kamerası kuracaksanız, en iyi yol, görünür kameraları tercih etmek ve küçük bir işaretçi ile kamera kaydının yapıldığını belirtmektir. Ayrıca, gizli kamera kullanmak, gizlilik ihlaline neden olduğu için bir çok durumda suç unsuru oluşturabilir.


5- Kameraları kolayca erişilebilecek bölgelere kurmayın.

Kameraların görünür olması, caydırıcılık açısından çoğu durumda iyi sonuçlar alınmasını sağlar. Ancak, kameralar hırsızların da hedefine girebilir. Özellikle kolay erişilebilecek yerlere kamera kurmak, yeterli önlem alınmamışsa, kameranın çalınmasına ya da vandalizm sonucunda hasar görmesine ve kayıt yapılamamasına neden olabilir. 


6- Gece görüş özelliği olmayan kameraları, ek aydınlatma olmadan kullanmayın.

Bir güvenlik kamerasında gece görüş özelliği (IR, Starlight vb.) bulunmuyorsa, sensörün görüntüyü oluşturabilmesi için ihtiyaç duyduğu ışın ek aydınlatma cihazlarıyla sağlanması gerekir. Gece görüş kameralarında bile çoğu zaman görüntüyü desteklemek için ek aydınlatma kullanılabilir. Kamerada gece görüş özelliği yoksa ve yeterli aydınlatma sağlanamıyorsa, görüntü elde edilemez.


7- Zayıf montaj elemanlarından kaçının.

Kamera gövdesinin sabitlenmesi hem görüş açısı hem de kameranın herhangi bir düşme sonucunda hasar görmemesi için son derece önemlidir. Uygun olmayan yapıştırıcı vb. montaj elemanlarının kullanılması hem kameraya hem de montaj yapılan alanın yüzeyine ciddi zararlar verebilir. En iyi çözüm için her zaman üreticinin tavsiye ettiği montaj kitlerini kullanın ve zayıf montajdan kaçının.


8- Kabloları açıkta bırakmayın.

Kameraya giden kabloları açıkta bırakmak, zamanla kablo hasarının oluşmasına ve dolayısıyla görüntü sorunlarına neden olur. Kameraların açıkta kalmasının yarattığı diğer bir önemli sorun güvenliktir. Yetkisiz kişiler açıktaki kabloları kullanarak sisteminize bağlanabilir ve gizlilik ihlallerine maruz kalabilirsiniz.


9- Kameranın görüş açısını engellemeyin.

Birçok kişi güvenlik kameralarını gizlemeye eğilimlidir. Ancak, kameraların gizlenmesi, yukarıda da anlatıldığı gibi sadece caydırıcılık etkisini ortadan kaldırmakla kalmaz, aynı zamanda kameranın görüş açısını da engelleyebilir. Kameranın engellenmesi sıkça yapılan hatalardan biridir. Örneğin güvenlik kamerası yeterli yüksekliğe yerleştirilmemişse, kameranın önüne gelebilecek bir araç görüntülemeyi engelleyebilir. Doğal ortam da görüntüleme açısından önemlidir. Zamanla uzayan ağaç dalları ve diğer peyzaj bitkileri, kamera açısından sorun oluşturabilir.



10- Kamerayı doğrudan sıvı teması olabilecek yerlere kurmaktan sakının.

Kameraların sıvı direnci marka ve modele göre farklılık gösterebilir ve kameralar ne kadar sıvı korumalı olsa bile bu su altında kesintisiz çalışacağı anlamına gelmez. Sıvı koruma derecelendirmesine sahip kameralar yağmur, kar vb. doğal yağışlar için test edilmiştir. Kameraları çatı olukları gibi su akışının olduğu yerlere kurmak, yüksek sıvı teması nedeniyle kameralarınızı kullanılamaz hale getirebilir.


11- Kameranın varsayılan parola ve şifrelerini kullanmayın.

Kamera kullanıcıları tarafından yapılan en yaygın hatalardan biri, ilk kullanımda kameraya atanmış olan üretici şifre ve parolaların değiştirilmemesidir. Çok sayıda siber saldırı, varsayılan parola ve kullanıcı adlarıyla gerçekleştiriliyor. Siber korsanların, kameralarınızı gizlice izleyememesi ve zararlı yazılımları çalıştıramaması için sistem şifrelerini değiştirmeyi unutmayın.


12- Ucuz ve kalitesiz ürünleri tercih etmeyin.

Güvenlik kamerası modelleri arasında bir  arama yaptığınızda binlerce ürünle karşılaşabilirsiniz. Ürünler giriş seviyesinden, profesyonel ürünlere kadar çeşitlilik gösterir. Elbette bütçe önemlidir ve satın alınacak ürünün özellikleri bakımından belirleyicidir. Bununla birlikte güvenlik gibi hassas bir konuda bilinçli tercih yapılması gerekir. Özellikle kameraların güvenliği sağlaması gece görüşü, yüksek çözünürlük, kayıt vs  asgari bazı özelliklere sahip olması beklenir. Kamera satın alırken ihtiyaçlarınızı net olarak beliremeye çalışın ve özellikleri karşılaştırın. 


13- Profesyonel değilseniz kamera montajını kendiniz yapmayın.

Satın aldığınız kamera çok özellikli ve iyi bir kamera olabilir. Ancak kamerayı nereye ve nasıl kurmanız gerektiğini bilmiyorsanız, bütün yatırımınız boşa gidebilir. Kameranın görüş açısının belirlenmesi, kör noktaların olmaması ve riskli bölgelerin tam olarak kapsanabilmesi için profesyonel destek gerekebilir. Güvenlik kamerası kurulumu söz konusu olduğunda çok sayıda faktör devreye girer. Örneğin güneşin hareketini dikkate almadan yapacağınız bir kurulumda, belirli bir saatten sonra güneş ışınları kameraya dik olarak gelebilir ve bu da görüntü alınamamasına neden olur. Kablosuz ip kamera kullanıyorsanız, kameranın kurulduğu bölgede wifi kalitesi iyi olmayabilir. 


 


Bu Makalenin Yorumları
Yorum bulunmamaktadır...



Yorum Yazın