Güvenlik Online - Sosyal Medya'da Paylaş!
Canlı Yayın için Kamera Nasıl Seçilmeli? - Makale Detayı Lütfen paylaşmak istediğiniz sosyal medya platformunu seçiniz!
 
Güvenlik Online - Güvenlik Sektörünün Yeni Adı
Hava Durumu
İSTANBUL °C
Güvenlik Online YouTube Güvenlik Online LinkedIn Güvenlik Online Google+ Güvenlik Online Instagram Güvenlik Online Twitter Güvenlik Online Facebook
EN ÇOK OKUNAN MAKALELER
    Makaleler Yükleniyor Makaleler Yükleniyor...
E-BÜLTENİMİZE ABONE OLUN!
Sektördeki son haberleri takip etmek için ücretsiz haftalık bültenimize abone olun...
Kariyer
Sektörden İş Fırsatları Güvenlik sektöründeki iş fırsatlarını buradan takip edebilirsiniz! Aradığınız kariyer fırsatları burada...
MAKALE DETAYI
Anasayfa       Makaleler

Canlı Yayın için Kamera Nasıl Seçilmeli?

Kaliteli bir yayın yapmak için kamera seçiminde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Paylaş : Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş
Yazdır Yazdır            Arkadaşına Gönder Arkadaşına Gönder
Büyült / Küçült   +   -
Canlı Yayın için Kamera Nasıl Seçilmeli?
Canlı yayın için kamera seçiminde, HDMI kameralardan, ucuz USB kameralara kadar çok sayıda seçenekle karşılaşmak mümkün. Bununla birlikte kalite ve fiyat arasında dengeli bir kamera seçimi yapmak istiyorsanız IP kamera modelleri iyi bir tercih olabilir.

Canlı yayın nasıl yapılır yazımızda, bir etkinliği canlı olarak yayınlamak için kullanılan kameranın yüksek çözünürlüğe ve yüksek kaliteli ses desteğine sahip olması gerektiğine değinmiştik. Bu yazımızda sadece kameralara odaklanarak, canlı yayın için kamera seçerken dikkat edilmesi gereken ana özelliklerden bazılarını derledik.

Yüksek çözünürlük
Kaliteli bir canlı yayın için yüksek çözünürlükte (HD) kayıt yapabilen bir kameranın seçilmesi şarttır. Monitörlerin ve mobil ekranların çözünürlükleri arttıkça, standart tanımlama (SD) artık  yeterli gelmiyor. HD, canlı yayın da dahil olmak üzere her tür video için standart haline geldi,. Bir HD kamera  konunuz küçük metinler veya görüntüleri (örneğin beyaz tahta) içerdiğinde,  görüntüleri net bir şekilde yakalamanıza izin verir. HD video akışı, bundan sadece birkaç yıl öncesine kadar, veri sınırları ve yavaş internet hızlarında iyi bir seçim değildi. Ancak, artan ağ hızları, Video-on-Demand (VOD) hizmetleri ve YouTube popülaritesindeki artış ile video akış kalitesi büyük ölçüde iyileşti.

Konektörler ve bağlantı özellikleri
Kameranın genellikle en çok göz ardı edilen bölümü kamerada hangi bağlantıların mevcut olduğudur. Çeşitli giriş ve çıkış seçenekleri sunan bir kamera seçmek çok yönlü kullanım sağlar. Örneğin ses için XLR girişi bulunan kameralar, yüksek kalitede ses kaydı yapmak için harici mikrofon kullanabilmenizi sağlar. Bazı modeller, ses seviyeleri üzerinde daha fazla kontrol olanağı sağlayarak bir ses mikseri bağlamanıza da izin verebilir. SDI bağlantı noktası, canlı yayın sistemlerine yüksek kaliteli yayınların gönderilmesine ve bir HDMI bağlantı noktasına sahip olmasına bağlı olarak, canlı akışınızı doğrudan yüksek çözünürlüklü bir monitörde görüntülenmesine izin verir. Akışınızı daha sonra paylaşmayı planlıyorsanız ancak seçtiğiniz servis sağlayıcı indirme işlemini yapmanıza izin vermiyorsa, bu durumda SD kart yuvası içeren bir kamera düşmelisiniz.

Uygunluk ve formatlar
Etkinliğinizi canlı yayınlamak için bir çok video platformu bulabilirsiniz. Aralarından seçim yapabileceğiniz çok sayıda servis sağlayıcı olmasına rağmen, yanlış kamera seçildiğinde, seçenekler oldukça sınırlı olabilir. Kameraların birincil kullanım alanı canlı yayınlar değildir ve çoğu bunun için tasarlanmamıştır. Bu da bazı kameraları canlı yayında kullanabilmek için çeşitli ek kurulumlar, ek kablolama ya da ek donanımlar gerektirebilir. Bu da işin maliyetini büyük ölçüde artırır. Böyle bir durumda canlı yayın için tasarlanmış bir IP kamera kullanmak, en iyi sonucu almayı sağlar. Canlı yayın IP kameraları, akış için özel olarak tasarlandığından, büyük servis sağlayıcıların büyük bir bölümüyle uyumludur. Ayrıca, Axis gibi önde gelen IP kamera üreticilerinin bazıları, kameralarını üçüncü parti uygulamalarla birlikte kullanılmalarını sağlayan ve canlı yayını daha basit bir şekilde yapmanıza yardımcı olan özel yazılımlarla beraber gelir.

Görüntüleme açısı ve yakınlaştırma
Bir zoom lensi geniş bir görüş açısı arasında geçiş yapabilmeyi, çerçevenin içine daha fazla sağlamayı ve sunum yapan kişiyi veya sahnedeki diğer etkinlikleri izole etmek için dar görüş açısını değiştirebilme esnekliği sunar. Bulunduğunuz yerin yerleşim düzenine bağlı olarak, kameranızı çeşitli şekillerde konumlandırmanız gerekebilir. Örneğin, bir konferans salonunda, kameranın koltukların arkasında kalmasını sağlayarak görüntünün engellenmesini önleyebilirsiniz. Zoom lensli kamera seçerken minimum 8x'lik bir optik yakınlaştırma özelliğine sahip olmasına dikkat edin.

Pan ve tilt
Canlı yayında çok sayıda sahne söz konusudur. Örneğin konuşmacılarını sahneye çıktığı bir sunumu ya da öğrencilerin bir taraftan diğerine yürürken görüntüleneceği bir mezuniyet törenini yayınlıyor olabilirsiniz. Geniş açılı bir objektif olsa bile, her şeyi görüntülemek zor olabilir. Tüm kamerayı manuel olarak taşımaya karar verirseniz, akış sırasında görüntüler takılabilir. Böyle bir durumda, objektifin yönünü hassas ve pürüzsüz bir şekilde harekete geçirmenizi ve akışınıza daha profesyonel bir his vermenizi sağlayan pan tilt kamera modelleri devreye girer. Pan yatay, tilt ise düşey olarak kamerayı hareket ettirmenize izin verir. Pan/ tilt özelliğini yakınlaştırma ile birleştirdiğinizde oldukça profesyonel yayınlar hazırlayabilirsiniz.


 


Bu Makalenin Yorumları
Yorum bulunmamaktadır...



Yorum Yazın