Güvenlik Online - Sosyal Medya'da Paylaş!
Yüz Tanıma Teknolojisi Hayatımızı Nasıl Değiştirecek? - Makale Detayı Lütfen paylaşmak istediğiniz sosyal medya platformunu seçiniz!
 
Güvenlik Online - Güvenlik Sektörünün Yeni Adı
Hava Durumu
İSTANBUL °C
Güvenlik Online YouTube Güvenlik Online LinkedIn Güvenlik Online Google+ Güvenlik Online Instagram Güvenlik Online Twitter Güvenlik Online Facebook
EN ÇOK OKUNAN MAKALELER
    Makaleler Yükleniyor Makaleler Yükleniyor...
E-BÜLTENİMİZE ABONE OLUN!
Sektördeki son haberleri takip etmek için ücretsiz haftalık bültenimize abone olun...
Kariyer
Sektörden İş Fırsatları Güvenlik sektöründeki iş fırsatlarını buradan takip edebilirsiniz! Aradığınız kariyer fırsatları burada...
MAKALE DETAYI
Anasayfa       Makaleler

Yüz Tanıma Teknolojisi Hayatımızı Nasıl Değiştirecek?

Yakın gelecekte hangi yüz tanıma uygulamalarıyla karşılaşacağız?

Paylaş : Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş
Yazdır Yazdır            Arkadaşına Gönder Arkadaşına Gönder
Büyült / Küçült   +   -
Yüz Tanıma Teknolojisi Hayatımızı Nasıl Değiştirecek?
Apple'ın iPhone X modelinde yer alan Face ID özelliği, yüz tanıma teknolojisinin tüketici pazarında hızla tanınmasını sağladı. Face ID başarısız bir tanıtım etkinliği ve çok sayıda  hack haberine konu olsa da uzmanlar bu yeni teknolojinin birçok sektör için dönüştürücü olacağından emin.

Yüz tanıma teknolojisi oldukça yeni bir teknoloji. Bununla birlikte başta Çin, İsrail  ve Hindistan olmak üzere birçok ülke yüz tanıma uygulamalarını günlük hayatta kullanmaya çoktan başladı bile. Şimdilik güvenlik ve kimlik doğrulama uygulamaları kapsamında karşılaştığımız yüz tanıma sistemleri, ilerleyen yıllarda büyük bir gelişmeye sahne olacak. Peki, teknoloji yakın gelecekte hayatımızın farklı yönlerinde  nasıl bir etki yaratacak?

Güvenlik ve yüz tanıma uygulamaları 

Birçok ülke vatandaşı için artan güvenlik kamera sistemleri, hükümetlerin gizlilik ihlalinde bulunması anlamına geliyor. Bununla birlikte teknolojiye büyük yatırımlar yapan Çin'de kamu gözetimi her geçen gün artıyor. Binalara girmek, bilet satın almak ve ödeme yapmak gibi en basit işlemlerde bile yüz tanıma uygulaması kullanılıyor.

Çin’de yayınlanan Morning Post gazetesinin bir haberine göre; Çin hükümeti 2015'ten aranan kişiyi 3 saniyede bulabilecek bir güvenlik kamerası sistemi üzerinde çalışıyor. Habere göre sistemin şuan %88 doğruluk oranı ile çalıştığı bildiriliyor. Geçtiğimiz aylarda BBC muhabirine kapılarını açan Çin Polisi, devasa güvenlik sisteminin nasıl çalıştığını göstererek tüm Batı ülkelerine adeta gövde gösteri yapmıştı.

Günümüzde uygulanan, akıllı analizlerle donatılmış gelişmiş güvenlik sistemleri, suça ilişkin bir uyarı olduğunda veya bir yangın ya da kaza gibi potansiyel olarak tehlikeli bir durum olduğunda yetkili mercileri uyarabiliyor. Bir sonraki adım olarak, sadece olay bildirimleri ya da alarmlar değil olaya kimin karıştığı konusunda ilgi veren akıllı sistemler geliştiriliyor. Örneğin bir hırsızlık olayında, sistem artık  hırsızı görüntülemekle kalmayacak, entegre yüz tanıma analizleri ile görüntüler veri merkeziyle karşılaştırılıp, eş zamanlı olarak hırsızın kimlik bilgilerine ulaşılabilecek. Polis kuvvetleri, akıllı güvenlik kamerası sistemleri, özel güvenlik sistemleri ve dronlar gibi yeni teknoloji ağlarının gücünden yararlanarak, artık suçun tespitine değil, uygulamalara odaklanacak.

Akıllı ev uygulamalarında yüz tanıma

IoT ile birlikte akıllı evler her geçen gün yaygınlaşırken, yüz tanıma uygulamaları için de yeni alanlar meydana getiriyor. Önceki yıllara kıyasla, insanlar ev güvenliği konusunda her zamankinden daha çok endişe duyuyor. Ev güvenlik sistemi pazarının, yıllık 47 milyar dolara ulaşan satış hacmi bunun bir göstergesi niteliğinde.

Son yıllarda sadece yüz tanıma uygulamalarına odaklanmış çok sayıda güvenlik şirketi var. Bunlardan biri olan Netatmo, geliştirdiği bir yazılım ile eve giren yabancı kişileri tespit edebiliyor. Elde edilen görüntüler ev sahipleri ve güvenlik güçleriyle anında paylaşılıyor. Uzmanlara göre bu gibi bireysel ve ticari kimlik tanımlama uygulamaları, ilerleyen yıllarda sokaklar ve mahalleler bazında yaygınlaşacak ve kollektif bir güvenlik ağı kurulacak.

Üstelik teknoloji birçok açıdan kullanıcıların güvenliğini sağlayabilir. Örneğin sistemler yangın, sızıntı ve sel gibi felaketleri tespit etmek ya da yaşlı bir yakınınızın evde kaza geçirmesi halinde, acil servise haber vermek için eğitilebiliyor. Güvenlik teknolojileri artık sadece kanıt toplayan pasif sistemler olarak değil, aynı zamanda hayatlarımızı çok daha kolaylaştıran ve konfor sunan interaktif sistemlere doğru hızla evrimleşiyor.

IoT gibi ağa bağlı akıllı cihazlar söz konu olduğunda ev sistemlerini kişiselleştirmek için sınırsız seçenekle karşılaşmak mümkün. Örneğin, akıllı ev sistemi yüz tanıma teknolojisini kullanarak, günün belirli saatlerinde eve gelen  farklı aile üyeleri için farklı TV dizileri başlatabilir. Öğleden sonra ebeveyn eve geldiğinde akıllı ev, akşam yemeğini hazırlamak için fırını ısıtabilir.

Yüz tanıma yazılımının akıllı evlerle entegrasyonu, ev sahiplerinin, evin veya belirli cihazların belirli bölümlerine kimlerin erişebileceğini düzenlemesine izin verebilir. Çocukların erişmesinin tehlikeli olduğu ecza ve temizlik malzemesi içeren dolapları açmaları engellenebilir ya da bir bakıcının evin sadece belirli bölümlerine erişmesi sağlanabilir.

Ticari uygulamalar ve işletmeler için yüz tanıma uygulamaları

Ülkemizde henüz çok yaygın olmasa da Çin ve Hindistan gibi ülkelerde bir mağazaya girerken, banka hesabı oluştururken ve hatta genel tuvaletlerin kullanımında bile yüz tanıma uygulamasından yararlanıyor. Yüz tanıma uygulamaları bankalarda dolandırıcıları yakalamak ve sahte kimlik kullanımının önüne geçmek için kullanılıyor. Ancak teknoloji şimdi çok daha farklı uygulama alanlarıyla karşımıza çıkıyor.

Alibaba geçtiğimiz Eylül ayında, Smile to Pay adı verilen, ilk yüz tanımalı ödeme uygulamasını Çin’in Hangzhou şehrinde başlattı. KFC restoranlarında kullanılmaya başlanan uygulama ile genç ve teknoloji meraklısı müşterileri çekmek ve bekleme süresini azaltmak hedefleniyor. Alipay uygulamasına sahip müşterilerin, hesabı ödemek için yüz tanıma kioskuna yaklaşıp yüzünü tarattırması yeterli oluyor.

Perakende sektörüne bakıldığında artık çok sayıda mağaza kendi biyometrik yazılımlarını oluşturmak için ciddi altyapı yatırımları yapıyor. Mağazalar müşteri görüntülerini biyometrik şablona dönüştüren kendi yüz tanıma sistemlerini devreye sokarak, farklı ürün ve alanlardaki müşterilerin bekleme süreleri, harcama alışkanlıkları ve mağaza içi davranışları hakkında oluşturulan verilerden dijital müşteri profilleri oluşturuyor. Mağazacılık yüz tanıma sistemi için bir sonraki adımda, yapay zekanın müşterilerin yüz ifadelerine göre eğitilmesi yer alıyor. Örneğin bir müşteri mutsuz, endişeli ya da sinirli görünüyorsa, sistemin müşteri görevlilerini alana yönlendirecek şekilde eğitilmesi hedefleniyor.

Apple'ın da dahil olduğu dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinin yanı sıra yeni ortaya çıkan girişimlerle, yüz tanıma teknolojisinin yakın bir gelecekte toplumları derinden dönüştürecek. Şimdilerde güvenlik sistemlerinin bir parçası olarak karşımıza çıkan yapay zeka ve yüz tanıma uygulamalarını çok yakın bir gelecekte, evlerimizden fast food restoranlara kadar her yerde görmek mümkün olabilecek.


Bu Makalenin Yorumları
Yorum bulunmamaktadır...



Yorum Yazın