VideoWall Nedir?
Video duvarı temelleri ve uygulama biçimleri nelerdir?
Videowall nedir?
Video duvarı, birden fazla görüntüyü görüntülemek için birden fazla ekrandan oluşturulan çok ekranlı bir duvardır. Ekran teknolojisi olarak video kareleri, video küpleri, projeksiyon ekranları, LCD veya LED paneller kullanılabilir. Günümüzdeki videowall uygulamalarının büyük bir bölümü LED ve LCD panellerin bir araya getirildiği büyük ekranlardan oluşur.Videowall nerede kullanılır?
Ekranın büyük ve göz alıcı olması, videowall uygulamalarını çeşitli sektörler için ideal hale getirir. Perakende mağazalar, oteller, açık hava reklamcılığı, stadyumlar, konser salonları, ulaşım alanları ve güvenlik kontrol odaları videowall uygulamalarının kullanıldığı başlıca alanlardır.Videowall nasıl seçilir?
Çoklu akışlar için kullanılan videowall uygulamaları, kullanıcılara daha fazla esneklik, kontrol ve ölçeklenebilirlik sunar. Video duvarları tipik olarak geniş yatay veya dikey dikdörtgenler olarak tasarlansa da farklı konfigürasyonlarda için düzenlenmiş ekranlarla, yaratıcı biçimde şekillendirilmiş farklı tasarımlar da uygulanabilir.Video duvarları, hareketli panellere veya sabit montaj için duvara monte edilebilir. Video duvarı seçiminde, öncelikle video duvarını nasıl kullanacağınızı düşünmeniz gerekir. Basit bir dijital tabela olarak mı kullanılacak yoksa bir güvenlik odası için büyük büyük ölçekli bir duvara mı ihtiyacınız var? Video duvarı hangi ortamda kullanılacak? Askeri, güvenlik, kamu hizmetleri, perakende, eğitim, ulaşım, müzeler, fabrikalar, konferans salonları ve daha fazlası için uygulamalar genişletilebilir. Sonuç ne olursa olsun uygulama alanı, seçtiğiniz videowall türünü belirleyecektir.
Gelecekte video duvarını nasıl kullanacağınızı da düşünmelisiniz. Temel seviyede sabit bir duvar ihtiyaçlarınızı karşılayabilir mi? Yoksa gelecek ihtiyaçlarınızı karşılamak için esneklik ve ölçeklenebilirlik sunan bir duvar mı istiyorsunuz? Bazı video duvarları özellikle 7/24 kritik öneme sahip ortamlar için tasarlanmıştır. Bunlar gelişmiş kontrol yeteneklerine ve dahili yedeklere sahip güçlü sistemlerdir.
Nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız, video duvarınızı planlarken öncelikli olarak hangi ekran tipini kullanacağınızı düşünmelisiniz. LED ve LCD panelleri, kareler, küpler ve projektör sistemlerinden seçim yapabilirsiniz. Tüm ekran teknolojilerinin parlaklık veya çözünürlük düzeyleri aynı değildir. Bu özellikler karar verme aşamasında önemli kriterler olacaktır. Daha ayrıntılı ve daha net görüntüler sunan yüksek çözünürlüklü seçeneklere yönelin. Ayrıca, ekran çerçevesinin genişliğini de göz önüne almayı unutmayın. Yeni ekranlar, daha kesintisiz bir görüntü elde etmek için dar ön çerçevelere sahiptir. Çerçeve ne kadar ince olursa, görüntüler arasındaki bütünleşme o kadar iyi olur.
Bazen videowall işlemcisi ekranın yakınında olabilir ve kablo ile direkt olarak bağlanabilir. Kimi durumlarda ise işlemcinin bir sunucu odasında veya uzakta bulunabilir ve standart bir video kablosu kullanmak için mesafe çok uzaktır. Bu gibi durumlarda video sinyallerini video duvar işlemcisinden ekranlara taşımak için, video genişleticilerin (extenders) kullanılması gerekir. Video uzatma kabloları 9 metre gibi kısa mesafeler için kullanılabilir. Bazı IP tabanlı sistemler, ekranın arkasına takılabilen ve her bir ekran için bir adet kullanılan küçük alıcılar sayesinde, sinyal iletimini LAN üzerinden gerçekleşir ve extenders kullanmaya ihtiyaç duyulmaz.
Çok girişli ve çoklu pencere video duvarları için kontrol çeşitli şekillerde gerçekleştirilebilir. İşlemci üzerinden çalışan video duvar yazılımları ile hem içerik kontrolü hem de sistem yönetimi sağlanabilir. Yöneticiler çoğunlukla, kullanıcıların önceden belirlenmiş belirli işlemlere veya kontrol özelliklerine erişmesine ve sistem yönetimi ayarlarını değiştirme yetkisine sahip olmasına izin vermek istemez. Bu durumda en basit ve en yaygın çözüm, video duvar işlemcisinin kontrol portuna, genellikle bir seri (RS-232) veya ethernet bağlantı noktası üzerinden komut gönderen harici bir kontrol sistemi oluşturmaktır. Bazı sistemler aynı zamanda HTTP veya XML yoluyla kontrolü de destekler. Dokunmatik ekranlı kontrol sistemleri ise basit ve sezgisel bir operatör kontrolü için tasarlanabilir ve özelleştirilebilir.
Videowall işlemcileri: Videowall işlemcilerinin ya da diğer adıyla denetleyicilerinin temel görevi video içeriğini her bir ekran için bölmektir. İşlemcinin en basit haliyle yaptığı şey, her kaynak sinyalinin doğru çözünürlükle, doğru ekrana gitmesini sağlamak için videoları ölçeklenmesini sağlamaktır. Görüntüyü alır ve birbirine bağlı ekranlar üzerinde dağıtarak, tek bir görüntü oluşturulmasını sağlar. Gelişmiş bir işlemci, farklı ekranlarda görüntülemek için, farklı kaynaklardan gelen sinyalleri işleyebilir. Bu anlamda bir videowall işlemcisi, geleneksel video ölçekleyicilerine benzer ancak giriş, çıkış ve işleme yetenekleri açısından çok daha gelişmiştir.
Monitör duvarı: Tek tek monitörlerden oluşmuş bir monitör duvarı, en basit videowall uygulamasıdır. Her bir içerik tek bir ekranla sınırlıdır ve birden fazla ekran arasında ölçeklendirme yapılmaz. Monitör duvarı farklı kaynaklardan gelen görüntüleri işleyebilir. Ekrandaki görüntüyü değiştirmek için matrix switchlerle beraber kullanılabilir.
Çoklu görüntüleyiciler: Birden fazla video kaynağı kullanarak, bunları tek bir ekranda görüntüleyen bir işlemcisine multi/ çoklu işlemci adı verilir. Seçenekler genellikle dört ila sekiz arasında değişir. Kaynakları ekranda farklı düzenlemelerde görüntülemek için birden fazla düzen düzenlenebilir. Görüntüleme boyutunu artırmak için çoklu görüntüleyici bir projektör veya çoklu pencere duvar işlemcisi ile birleştirilebilir
Çoklu pencere video duvarı: Çoklu pencere video duvarı, her bir bölüm için tek bir giriş alır ve birden fazla ekranda görüntüler. Duvar 2x2 ila 8x8 ve daha büyük olabilir. Bununla birlikte, içerik pencereleri ekran boyutlarıyla sınırlıdır. Örneğin, 4x4 duvar ile en fazla dört 2x2 pencere görüntülenebilir ya da, sekiz adet ek ekranlı pencereye sahip iki adet 2x2 pencere olabilir. IP tabanlı matris çözümü, bu tür video duvarları uygulamak için çok kolay ve düşük maliyetli bir çözümdür.
Gelişmiş videowall uygulamaları: Gelişmiş bir video duvarı, farklı form faktörlerini (ör. 2x2, 3x2, 6x3, vb.) ve çok sayıda ekranını destekleyen, ayrıca çok sayıda içerik penceresinin taşınabileceği veya yeniden boyutlandırılabileceği bir görüntü arabirimi sunar. Gelişmiş video duvar işlemcileri tipik olarak çok sayıda ekran ve çok sayıda video girişi tipini destekler. Bu tip video duvar işlemcileri, IP tabanlı güvenlik kameraları veya diğer uzak kaynaklar gibi cihazlardan gelen çok sayıda akışın görüntülenmesi için IP akışlarında kod çözümlemesini de destekleyebilir. Bazıları farklı birimlerle veya kullanıcılara paylaşmak için video kaynaklarını kodlama yeteneğine de sahiptir. Gelişmiş duvar işlemcileri, tipik olarak aynı sistemde birden fazla video duvarının kurulmasına izin verir. Bu gibi uygulamalar 24 saat kesintisiz izlemenin yapıldığı kritik kontrol odalarında bulunur.
Yorum Yazın