Güvenlik Online - Sosyal Medya'da Paylaş!
ONVIF Profilleri Uyumluluk Klavuzu - Makale Detayı Lütfen paylaşmak istediğiniz sosyal medya platformunu seçiniz!
 
Güvenlik Online - Güvenlik Sektörünün Yeni Adı
Hava Durumu
İSTANBUL °C
Güvenlik Online YouTube Güvenlik Online LinkedIn Güvenlik Online Google+ Güvenlik Online Instagram Güvenlik Online Twitter Güvenlik Online Facebook
EN ÇOK OKUNAN MAKALELER
    Makaleler Yükleniyor Makaleler Yükleniyor...
E-BÜLTENİMİZE ABONE OLUN!
Sektördeki son haberleri takip etmek için ücretsiz haftalık bültenimize abone olun...
Kariyer
Sektörden İş Fırsatları Güvenlik sektöründeki iş fırsatlarını buradan takip edebilirsiniz! Aradığınız kariyer fırsatları burada...
MAKALE DETAYI
Anasayfa       Makaleler

ONVIF nedir ?

Onvif Profilleri Uyumluluk Klavuzu, Onvif profilleri ne anlama gelir? Detaylı ONVIF standartları için okumaya devam edin.

Paylaş : Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş
Yazdır Yazdır            Arkadaşına Gönder Arkadaşına Gönder
Büyült / Küçült   +   -
ONVIF nedir ?
ONVIF, 2008 yılında Axis Communications, Bosch Güvenlik Sistemleri ve Sony tarafından, IP tabanlı fiziksel güvenlik ürünleri arasındaki iletişimi standart hale getirmek için  oluşturulan bir açık ağ video ara yüzü (Open Network Video Interface Forum) forumudur.

ONVIF temel olarak; video yönetim sistemleri, cihazları (örneğin kameralar ve kodlayıcılar) ve erişim kontrol sistemleri arasındaki iletişim gibi IP tabanlı fiziksel güvenlik ürünleri için küresel bir standardın geliştirilmesini sağlar.

ONVIF Üyeliği, üreticilere, yazılım geliştiricilerine, danışmanlara, sistem entegratörlerine, son kullanıcılara ve diğer ilgili gruplara açıktır. Kuruluşun üyelik tabanı altı kıtayı kapamakta  ve 9000'den fazla profille uyumlu ürün sunulmaktadır.

ONVIF Standartları Nelerdir?

ONVIF standartları genel olarak cihaz bulma, cihaz yönetimi, PTZ kamera kontrolü ve video analizi gibi IP tabanlı sistemlerin yapılandırması gibi konuları kapsar.

ONVIF Uyumlu Olmak Nedir?

ONVIF uyumluluğu  ister istemci ister bir cihaz olsun bir ürünün, aynı düzeyde sertifikalandırılmış diğer ürünlerle çalışacağı anlamına gelir. Örneğin, bir Profil S cihazı, bir Profil S istemci ile çalışabilir.

ONVIF bu noktada üyelerine bir test aracı sunar. Üyeler ONVIF Profili ile uyumluluklarını bildirmek için bu test araçlarını ve prosedürleri kullanılır. Üyeler, uyum sürecinde tüm gereksinimler karşılandığında, ONVIF Uyumlu olduklarını beyan edebilir. Üyeler, testi tamamladıktan ve başvurularını ONVIF'ye gönderdikten sonra bir hafta içinde ONVIF uyumlu hale gelirler. Test süreci, test sırasında sorunlarla karşılaşılıp ayrılmadığına bağlı olarak değişir.

Üyeler, ONVIF.org'dan, arayüz için Web Hizmetlerini temel alır ve birlikte çalışabilirliği garanti eder. ONVIF ayrıca akış, H.264/ H.265, hareket algılama ve ses için RTP / RTSP gibi diğer standartları da kullanır.
 

Kimler ONVIF Uyumlu Olabilir?

ONVIF üyeliği, ONVIF'in faaliyetlerine katılmak isteyen üreticilere, yazılım geliştiricilerine, danışmanlara, sistem entegratörlerine, son kullanıcılara ve diğer gruplara açıktır.

ONVIF neden bu kadar önemli?

ONVIF gibi açık bir standart, bir üreticinin donanım ya da yazılım tabanlı ürünlerinin, üçüncü parti kameralar veya yazılımlar ile entegrasyonunu kolaylaştırır. Bir protokol üzerinden sağlanan entegrasyon, aynı zamanda geriye dönük olarak da uyumludur. Dolayısıyla özel bir API geliştirmeye gerek yoktur. Sonuç olarak ONVIF uyumlu cihazlar ya da yazılımlar ile uçtan uca bir sistem kurulabilir ve uyumsuzluk sorunları önlenebilir.

ONVIF Profili nedir?

ONVIF standartları temel olarak performans profilleri  temel alınarak tasarlanır. Her ONVIF profilinde, uyumlu bir aygıt veya istemci tarafından desteklenmesi gereken sabit bir özellik listesi bulunur. Böylece, örneğin, bir ONVIF Profil S aygıtı diğer ONVIF Profil S aygıtıyla çalışabilir.

Her profil içinde ONVIF tarafından listelenen ve zorunlu (M), şartlı (C) veya isteğe bağlı (O) olarak sınıflandırılan bir takım ürün özellikleri bulunur. Bu özellikler ONVIF web sitesinden ONVIF Uyumlu Ürün Listesi sayfasından çevrimiçi olarak kontrol edebilir.

ONVIF Profil Özellikleri Nelerdir?

Onvif profilleri Profil S, Profil C, Profil G, Profil ,  Profil A ve Profil T olmak üzere 6 tanedir. Profil T ise henüz beta aşamasındadır.

Profil S: Profil S video akışı, ses akışı, PTZ kontrolü gibi IP tabanlı video sistemleri için

Profil S, IP tabanlı video sistemleri için tasarlanmıştır. Bir Profil S aygıtı - örneğin, bir IP kamera veya enkoder-  bir IP ağı üzerinden bir Profil S istemcisine video veri gönderebilen bir aygıttır. Bir Profil S istemcisi (örneğin, bir video yönetim yazılımı), bir Profil S cihazından bir IP ağı üzerinden video akışını yapılandırabilir  ve kontrol edebilir. Profil S ayrıca, bu özellikleri destekleyen uygun cihazlar ve istemciler için PTZ kontrolü, ses, çok noktaya yayın ve röle çıkışları için ONVIF spesifikasyonlarını da kapsar.

Profil C: Olay ve alarm yönetimi, kapı erişim kontrolü vb. gibi IP tabanlı temel erişim kontrolü için

Site bilgisi ve yapılandırma, olay ve alarm yönetimi, kapı geçişi kontrolü gibi bir elektronik erişim kontrol sisteminde kullanılan ürünler içindir. Profil C uygun cihazları, müşteriler site bilgileri, kapı erişim kontrolü,  olay ve alarm yönetimini destekler.

Profil C aygıtları  bilgi, durum ve olayları n yanı sıra erişim kuralları ve kimlik bilgileri gibi varlıkları yapılandırabilir. Uygun istemciler, erişim kuralları, kimlik bilgileri ve zamanlamaları yapılandırmalarını sağlayabilir.

Profil G: Video ve ses yanıtı, kayıt yapılandırması ve kontrolü gibi IP tabanlı medya depolaması için

Profil G, IP tabanlı video sistemleri için tasarlanmıştır. Profil G cihazı (örneğin bir IP ağ kamerası veya video kodlayıcı), bir IP ağı üzerinden veya cihazın üzerinde video verilerini kaydedebilen bir cihazdır. Bir Profil G istemcisi (örneğin, bir video yönetim yazılımı), bir Profil G uyumlu cihazdan bir IP ağı üzerinden video verisinin kaydını yapılandırabilen  ve kontrol edebilen bir şebekedir. Profil G, istemci bu özellikleri destekliyorsa, ses ve meta veri akışı alma desteği de içerir.

Profil Q:, Uyumlu cihazların bulunması, hızlı ve kolay kurulum, temel konfigürasyon ve kontrol için

Profil Q, IP tabanlı video sistemlerde, bir ağda yer alan Profil Q uyumlu ürünlerin (örneğin ağ kamerası, şebeke anahtarı, ağ monitörü) hızlı bir şekilde tanınmasını, kurulmasını  ve temel konfigürasyonunu sağlar. Q Profili, TLS (taşıma katmanı güvenliği) yapılandırması için de geçerlidir. TLS, kurcalanmaya ve dinlemeye karşı koruma sağlamak için güvenli bir iletişim protokolüdür.

Profil A: Daha geniş erişim kontrolü yapılandırması için

Profil A, bir elektronik erişim kontrol sisteminde kullanılan ürünler içindir. Profil A cihazı bilgi, durum ve olayları alabilir ve erişim kuralları, kimlik bilgileri ve zamanlamaları gibi varlıkları yapılandırabilir. Profil A’ya uyumlu bir istemci, erişim kuralları, kimlik bilgileri ve zamanlamaları yapılandırabilir.
 

Profil T: IP tabanlı video sistemleri için

Henüz beta aşamasındadır. H.264 ve H.265 kodlama formatlarını, görüntüleme ayarlarını ve hareket ve kurcalama algılama gibi alarm olaylarını kullanma gibi video akışını destekler. Bu profil, Profil S ile çalışacak, ancak yerine geçmeyecek şekilde tasarlanmıştır.





Bu Makalenin Yorumları
Yorum bulunmamaktadır...



Yorum Yazın