Güvenlik Online - Sosyal Medya'da Paylaş!
2.4GHz ve 5GHz WiFi Arasındaki Farklar - Makale Detayı Lütfen paylaşmak istediğiniz sosyal medya platformunu seçiniz!
 
Güvenlik Online - Güvenlik Sektörünün Yeni Adı
Hava Durumu
İSTANBUL °C
Güvenlik Online YouTube Güvenlik Online LinkedIn Güvenlik Online Google+ Güvenlik Online Instagram Güvenlik Online Twitter Güvenlik Online Facebook
EN ÇOK OKUNAN MAKALELER
    Makaleler Yükleniyor Makaleler Yükleniyor...
E-BÜLTENİMİZE ABONE OLUN!
Sektördeki son haberleri takip etmek için ücretsiz haftalık bültenimize abone olun...
Kariyer
Sektörden İş Fırsatları Güvenlik sektöründeki iş fırsatlarını buradan takip edebilirsiniz! Aradığınız kariyer fırsatları burada...
MAKALE DETAYI
Anasayfa       Makaleler

2.4GHz ve 5GHz WiFi Arasındaki Farklar

Farklı bant genişlikleri performansı nasıl etkiler? Wifi mesafesi nasıl artırılır? Okumaya devam edin.

Paylaş : Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş
Yazdır Yazdır            Arkadaşına Gönder Arkadaşına Gönder
Büyült / Küçült   +   -
2.4GHz ve 5GHz WiFi Arasındaki Farklar

Bir ağa bağlanmak için bir ethernet kablosuna ihtiyaç duymayan, kablosuz güvenlik kameraları giderek daha fazla tercih ediyor. Ancak, mevcut ya da yeni kullanıcıların çoğunluğu, Wifi sistemlerin nasıl çalıştığını hakkında sınırlı bilgiye sahip. Bu makalede, Wifi'nin temel özelliklerinin yanı sıra 2.4GHz ve 5GHz bantlarının farklarını inceleyeceğiz.

2.4GHz ve 5GHz kablosuz frekansları arasındaki farklar

Wifi, 802.11 kablosuz yerel ağ (WLAN) için kullanılan bir teknolojidir. Wifi teknolojisini kullanabilen cihazlar arasında güvenlik kameraları, kişisel bilgisayarlar (PC), akıllı telefonlar, akıllı televizyonlar (TV), dijital kameralar, dijital ses çalarlar ve yazıcılar gibi çok sayıda cihaz bulunur.

Wifi kullanan cihazların çoğunluğu 2.4GHz ve 5GHz radyo frekanslarını kullanır. 2.4GHz yaygın olarak kullanılan Wifi bandı iken 5GHz genellikle çift bantlı Wifi cihazları için kullanılır. 60GHz frekansta çalışan, yeni nesil WiGig Wifi teknolojisi de var. Ancak ana akım ürünlerde yer almadığı için bu yazımızda, sadece 2.4GHz ve 5GHz frekanslarını inceleyeceğiz.

Transmisyon Hızı (bant genişliği)

Yüksek frekansları kullanan ağlar, daha düşük frekanslı olanlardan daha hızlı şekilde verileri iletebilir. Bu nedenle, 5GHz frekans kullanan cihazlar, 2.4GHz kullananlardan daha hızlı dosya indirebilir ve yükleyebilir. Video akışı gibi yüksek bant genişliği gerektiren uygulamaları gerçekleştirirken, 5GHz kullananlar daha hızlı ve yüksek performansa sahiptir. Yüksek bant genişliği 2.4GHz'e kıyasla 5GHz, daha hızlı ve sorunsuz veri bağlantısı anlamına gelir.

Kablosuz İletişim Mesafesi Genel verilere dayanarak bakıldığında, daha yüksek frekansları kullanan şebekelerin daha kısa iletim aralığı sahip olduğunu görürüz. Bunun en büyük nedeni, daha yüksek frekanslı sinyallerin, duvarlar ve zeminler gibi katı cisimlere nüfuz edemiyor olmasıdır. Bu nedenle, 2.4GHz frekansı 5GHz frekansından daha yüksek bir aralığa sahiptir.

Qualcomm 5 GHz Kablosuz ağ aralığını iyileştirmek için " beamforming " teknolojisi olarak adlandırılan bir teknolojiyi geliştirdi. Teknoloji, belirli bir yöndeki bir sinyalin konsantrasyonunu sağlayarak, daha uzakta bir sinyal iletim aralığı elde etmek için iletim gücünü artırmaya odaklanıyor. Aynı zamanda bir alanın etrafındaki sinyalin yayılmasını ve böylece sinyalin alanın her köşesine ulaşmasını sağlıyor. Beamforming teknolojisine rağmen 5GHz frekansının, iletim mesafesine göre 2.4GHz'den daha iyi olduğunu söyleyebilmek ne yazık ki mümkün değil.

Girişim / Enterferans

2.4GHz frekansı, 5GHz frekansından daha yaygın şekilde kullanılır. Bu nedenle, kanalların aşırı yoğunlaşması nedeniyle verilerin aktarımı sırasında daha fazla parazite rastlanır. 2.4GHz bandında yalnızca üç kanala karşılık, 5GHz frekansında cihazlar için 23 kanal bulunur. Bu nedenle çok sayıda Wifi cihaz kullananlar için 5GHz frekansı önerilir. Sinyal girişimi sorununa neden olabilecek cihazlar arasında kablosuz telefonlar, mikrodalga fırınlar, uzaktan kumandalı kilitler ve bebek monitörleri bulunmaktadır.


Wifi Sinyalini Artırabilen Cihazlar

Çok güçlü olmayan bir Wifi sinyali nedeniyle cihazlarınızın performansından memnun değilseniz, sorunu çözmek için bazı ek cihazlardan yardım alabilirsiniz. Bunlardan bazıları:

Çift veya üç bantlı router’lar

Dual bant bir router 2.4GHz ve 5GHz sinyallerini yayınlayabilir ve böylece kullanıcının iki Wifi şebekesine de erişmesine izin verir. İki tür dual bant router bulunur. Bunlar seçilebilir dual bant ve eşzamanlı dual banttır. Seçilebilir çift bantta, kullanıcı aynı anda 2.4GHz ve 5GHz Wifi ağlarını kullanamaz. Eş zamanlı dual bant router ise 2.4GHz ve 5GHz Wifi ağlarını aynı anda yayınlayabileceği için kullanıcı her iki ağa da aynı anda erişebilir.

Üç bantlı rouer ise iki 5GHz sinyalini ve bir tane de 2.4GHz sinyal yayınlayabilir. Bu da ağ trafiğinin oldukça hafifletir. Birden fazla cihaza sahip kullanıcılar, daha iyi bir veri iletimi performansı elde etmek için üç bant yönlendiricileri kullanabilir.


Evrensel Menzil Genişleticiler / Wifi Range Extender

Wifi menzil genişletici cihazlar genellikle 5GHz Wifi ağlarının performansını artırmak için önerilir. Bu cihazlar, mevcut Wifi sinyallerini bir noktadan diğer bir noktaya aktararak, kablosuz ağın erişimini genişletmek üzere tasarlanmıştır. Menzil genişleticiler, ölü bölgeler olarak adlandırılan sinyalin ulaşmadığı bölgelere sinyal sağlamak için kullanılabilir.


Wifi Mesh Sistemleri

Wifi Mesh ağı, Wifi şebekesindeki ölü noktalar sorununu çözmek için tasarlanmış özel bir ağdır. Bu sistemler genellikle ölü bölgelere Wifi sinyali sağlamak için birlikte çalışan iki veya daha fazla router benzeri cihazdan oluşur. Mesh Wifi sistemleri, ana routerın sinyalini destekleyen Wifi genişleticilerinin aksine, routerı yerine çalıştırmak ve değiştirmek için tasarlanmış ayrı bir Wifi ağı oluşturur. Mesh WiFi sistemleri aynı bölgede kullanılan tüm cihazlara mümkün olan en iyi kapsama alanı sağlamak için birbirleriyle iletişim kurma yeteneğine de sahiptir.

 


Bu Makalenin Yorumları ( 4 )
hızınız her ölçümde değişkenlik gösterebilir. o anki genel trafiğe bağlı olarak değişebilir. kablolu olarak modeme bağlanıp hız testi yapmayı denediniz mi ?

Teşekkürler çok kaliteli bir anlatım tarzı.

Teşekkürler

kaleminize sağlık




Yorum Yazın