Havalimanlarında Güvenliği Sağlamak Neden Zor?
Havalimanlarındaki yolcu sayısı, güvenliği sağlanmasının önündeki en büyük engel olarak karşımıza çıkıyor. Son yıllardaki terör olaylarındaki artış, yeni senaryoların oluşturulmasını ve önleyici stratejileri beraberinde getiriyor.
Havalimanlarının ağırladığı yolcu sayısı, güvenliğin etkin bir şekilde sağlanmasının önündeki en büyük engel olarak karşımıza çıkıyor. Son yıllarda havalimanlarını hedef alan terör olaylarındaki artış, yeni senaryoların oluşturulmasını ve beraberinde yeni önlemlerin alınmasını zorunlu kılıyor. Dünyanın en büyük 20 havalimanından biri olan Atatürk Uluslarası Havalimanı yalnızca 2016 yılında iç ve dış hatlar toplamında 60,1 milyon yolcu ağırladı. Listenin ilk sırasında yer alan Atlanta Hartsfield- Jackson Uluslarası Havalimanı'nda ise bu rakam 104.1 olarak gerçekleşti. Rakamların bu denli yüksek oluşu ve olası bir tehlike durumunda binlerce insanın hayati risk taşıması güvenlik uzmanlarını yeni senaryo arayışlarına itiyor.
Uluslararası standartlar ve uygulama zorluğu
Yeni güvenlik stratejileri kapsamında, mevcut güvenlik teknolojilerinin esnekliği ve yeni tehditlere uyum sağlama süreçleri anahtar kavram olarak öne çıkıyor. Ancak havalimanlarında güvenlik önlemleri söz konusu olduğunda fonlama, akreditasyon ve standardizasyon gibi bir dizi faktör devreye giriyor. Havacılık standartlarının uluslararası kurumlar tarafından detaylı olarak düzenlenmesi, finansman, akreditasyon, standardizasyon ve onay süreci, tüm havalimanları için işin en zor etabını oluşturuyor.
Önleyici güvenlik stratejileri önem kazanıyor
Geçmiş yıllara kıyasla günümüzde, havalimanlarında bir tehdit meydana geldikten sonra güvenlik tepkisi vermek, önleyici güvenlik stratejileri kapsamında yeterli görülmüyor. Herhangi bir risk durumunda potansiyel olarak binlerce insanın tehlikeye girmesi, risk unsurlarını önceden tespit edebilen geliştirilmiş video yönetim sistemleri ve video analizi gibi yöntemlere başvurulmasını neredeyse zorunlu hale getiriyor.
Video analiz nedir?
Sinyal işleme sistemi olarak da tanımlanabilen video analiz; görüntüleri sayısal veriler halinde analiz eden, herhangi bir tehdit ya da şüphe durumunda, davranışların gerçek zamanlı olarak algılanması ve tanımlanması için geliştirilmiş bütünleşik bir uygulamadır.
Havalimanı gibi veri trafiğin yoğun olduğu bir ortamda, günlük olarak toplanan video çekimleri üzerinden manuel arama yapmak neredeyse imkansızdır. Video analiz sistemleri gibi uygulamaların en önemli özelliklerinden biri, saatler süren kayıtların taranma hızını arttırma özelliğidir. Kaydedilen görüntüler içinde renk, şekil, hız ve bir bölgede harcanan süre dahil olmak üzere farklı ölçütler için arama yapılabilir. Böylece aramalar yalnızca kullanıcının aradığı kriterler üzerinden basitleştirir.
Video analizi, güvenlik ekiplerinin bir olayı tespit etmesine yardımcı olmak, şüpheliyi yoğun bir kalabalığın içinde takip etmek ve herhangi bir sorunu önlemek için havaalanlarında uzun yıllardan bu yana kullanılıyor. Video analizi ile tek bir ekranda birden fazla konumun aynı anda incelenmesi, şüpheli bir durumun belirlenmesini ve sonra gerekirse güvenlik personelinin ilgili bölgeye müdahale etmesini oldukça kolaylaştırıyor.
Yorum Yazın