Güvenlik Online - Sosyal Medya'da Paylaş!
mavi balina oyunu - Haber Detayı Lütfen paylaşmak istediğiniz sosyal medya platformunu seçiniz!
 
Güvenlik Online - Güvenlik Sektörünün Yeni Adı
Hava Durumu
İSTANBUL °C
Güvenlik Online YouTube Güvenlik Online LinkedIn Güvenlik Online Google+ Güvenlik Online Instagram Güvenlik Online Twitter Güvenlik Online Facebook
EN ÇOK OKUNAN HABERLER
    Haberler Yükleniyor Haberler Yükleniyor...
E-BÜLTENİMİZE ABONE OLUN!
Sektördeki son haberleri takip etmek için ücretsiz haftalık bültenimize abone olun...
Kariyer
Sektörden İş Fırsatları Güvenlik sektöründeki iş fırsatlarını buradan takip edebilirsiniz! Aradığınız kariyer fırsatları burada...
HABER DETAYI
Anasayfa       Haberler

Katil Oyuna BTK'dan Uyarı Geldi

BTK, Mavi Balina ile ilgili bir basın açıklaması yayınladı ve ebeveynleri uyardı.

Paylaş : Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş
Yazdır Yazdır            Arkadaşına Gönder Arkadaşına Gönder
Büyült / Küçült   +   -
Katil Oyuna BTK'dan Uyarı Geldi
Son yıllarda gençler arasında hızla yayılan ve tüm dünyada yaklaşık 130 intihar olayıyla ilgisi olduğu düşünülen “Blue Whale” (Mavi Balina) uygulamasıyla ilgili BTK’dan uyarı yayınlandı.

Bir oyun olarak lanse edilen ancak çocukları ve gençleri duygusal taciz yoluyla baskı altına alan uygulama, şantaj ve tehdit yoluyla kullanıcılarını istenmeyen uygunsuz davranışlar yapmaya zorluyor. 8 ölüm gurubu kurduğu gerekçesiyle tutuklanarak 3 yıl hapis cezasına çarptırılan Philipp Budeikin’in uygulamanın kurucusu olduğu iddia ediliyor. 2016 yılında tutuklanan Budeikin çıkarıldığı son duruşmada hakkındaki suçlamaları kabul etti ve toplumda temizlik yaptığını iddia ederek, kurbanları için ‘’biyolojik atıklar’’ ifadesi kullandı.

Katil uygulamayla ilgili BTK’nın yayınladığı bildiri ise şöyle:

Son günlerin en çok konuşulan Dünyada 130 gencin intiharına sebep olan “Blue Whale” (Mavi Balina) adlı katil oyun çocukları ve gençleri tehdit ediyor! Ülkemizde de yaşanan intihar vakalarından sonra Mavi Balina oyunu hakkında harekete geçen Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, oyunun tarayıcı tabanlı bir oyun olmayıp, çocuklara, sosyal medya ve benzeri ortamlarda “oyun yöneticisi” tarafından gizlice gönderilen linkler ile ulaşıldığı için ailelerin bu konuda çok dikkatli olmaları gerektiğini söyledi.

Mavi Balina oyununun engellenmesine yönelik standart bir adresi olmadığını, oyunun kullanıcılar arsında özel linklerle paylaşılarak oynatıldığını belirten yetkililer, çocukların internette ve sosyal medyada oynadığı oyunlardan ve yaptıklarından ailelerin mutlaka haberdar olması gerektiğini açıkladı.

Oyunu oynamak isteyen kişilere, sözde oyunun yöneticisi görünümündeki internet korsanları tarafından virüs içerikli bir link gönderiliyor. Gönderilen bu link ile kişisel bilgileri Oltalama (Phishing) yoluyla çalınan gençler yakın çevrelerindeki kişilerle ilgili tehdit, şantaj ve siber zorbalığa maruz kalıyorlar.

Oyuna katılan kişilerin, oyun üreticisinin bilinçli tercihi ile gece saatlerinde yapılması istenen çeşitli ve ürkütücü görevlerle ruh sağlıkları bozuluyor. 50 gün boyunca devam eden bu sürecin sonunda, oyunu oynayan kişiler üzerinde yanlış değer yargıları ve değersizlik hissi uyandırılıyor son görev olarak intihara yönlendirme sağlanıyor. Çocukların zihinleri bu tarz bilinçaltı mesajlara daha açık olduğundan ebeveynler bu konuya gereken hassasiyeti göstermeliler.

MAVİ BALİNA ÇOCUKLAR İÇİN, OYUN GÖRÜNÜMÜNDE BİR TUZAKTIR!

Yapılan açıklamalar şu şekilde devam eti: “Modern hayatın ve dijitalleşmenin de etkisiyle günümüzde çocukların ve gençlerin internette tek başlarına geçirdikleri süre artıyor. T.C. BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE İLETİŞİM KURUMU BASIN İLE İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ Mavi Balina çocuklar için, oyun görünümünde bir tuzaktır! Ve bu tuzaklara gerçek hayattan kopuk, yalnızlaşmış, sağlıklı bir iletişim ortamından uzak, özgüven problemi yaşayan çocuklar daha fazla düşebilir. Huzursuz bir aile ortamı bireyleri yalnızlık hissine iter ve bu yalnızlık hissi ile çocuklar internet ortamında yaklaşan tehlikelerin farkına varamaz, varsa da önemsemez. Bu yüzden günümüzde çocukların evde bilgisayar başında olmaları onların “güvende” oldukları anlamına gelmiyor.

• Çocukların sosyal medya ve internet ortamında bu tarz tuzaklara düşüp, üzücü olayların yaşanmaması için aileler, çocukların internet kullanma alışkanlıklarını mutlaka takip etmeliler.
• Oynadıkları oyunları mutlaka birlikte belirlemeliler. Oyun başında ve internette geçirilen sürenin sınırlandırılması ve oyunun çocukların yaşına uygun olması gerekir.
• Aileler çocukları ile sağlıklı bir iletişim kurmalılar ve çocukların aile içinde kendilerini daha rahat ifade etmelerine olanak tanımalılar. Hem psikolojik hem de fiziksel sorunlarının önüne ancak bu şekilde geçilmiş olur.
• En önemlisi de internet ortamında “bilinmeyen” kişilere karşı şüphe ile yaklaşılması ve bu kişilerin hayatımız açısından tehlikeli sonuçlar doğurabileceği çocuklara mutlaka anlatılmalıdır.
• Aileler bu konuda sorumlu ebeveyn yaklaşımları sergilemeli, internet ve oyun bağımlısı çocuklar için gerekirse bir uzmandan destek alınmalı ve çocukları sosyal aktivitelere yönlendirmeliler.
• Sosyal paylaşım ağlarında çocuklarının arkadaşı olup, onların internet dünyasındaki; video izleme, müzik indirme, anlık mesajlaşma ve oyun oynama gibi çevrimiçi alışkanlıklarını düzenli olarak takip etmeliler.”
 


Bu Haberin Yorumları
Yorum bulunmamaktadır...



Yorum Yazın