Güvenlik Online - Sosyal Medya'da Paylaş!
Turnike Sistemleri - Haber Detayı Lütfen paylaşmak istediğiniz sosyal medya platformunu seçiniz!
 
Güvenlik Online - Güvenlik Sektörünün Yeni Adı
Hava Durumu
İSTANBUL °C
Güvenlik Online YouTube Güvenlik Online LinkedIn Güvenlik Online Google+ Güvenlik Online Instagram Güvenlik Online Twitter Güvenlik Online Facebook
EN ÇOK OKUNAN HABERLER
    Haberler Yükleniyor Haberler Yükleniyor...
E-BÜLTENİMİZE ABONE OLUN!
Sektördeki son haberleri takip etmek için ücretsiz haftalık bültenimize abone olun...
Kariyer
Sektörden İş Fırsatları Güvenlik sektöründeki iş fırsatlarını buradan takip edebilirsiniz! Aradığınız kariyer fırsatları burada...
HABER DETAYI
Anasayfa       Haberler

Turnike Sistemleri Nasıl seçilir?

Güvenlik endüstrisinde "turnike" sözcüğünün anlamı konusundaki karışıklık, ihtiyaçların tam olarak anlaşılabilmesi için çeşitli soruların sorulmasını ve analiz yapılmasını zorunlu hale getiriyor.

Paylaş : Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş
Yazdır Yazdır            Arkadaşına Gönder Arkadaşına Gönder
Büyült / Küçült   +   -
Turnike Sistemleri Nasıl seçilir?
Güvenlik ve sistem entegratörleri, müşterilerine uzun vadeli güvenlik çözümleri sunmak için kıyasıya bir rekabet içinde çalışıyor. Sunulan çözüm konusunda müşterinin talebi belirleyici olurken, sadece talebi yerine getirmeye odaklanmak, sistemlerinin karmaşıklığı ve çeşitliliği ile beraber düşünüldüğünde doğru çözümün sunulması için bir engel olarak karşımıza çıkıyor.

Doğru turnike nasıl seçilir?

Son kullanıcılar güvenlik girişi için bir çözüm talep ederken, eski moda bir 3 kollu turnikeden, high tech bir turnikeye kadar her şeyi tarif etmek için "turnike" kelimesini kullanmaya eğilimlidir. Güvenlik endüstrisinde "turnike" sözcüğünün anlamı konusundaki bu karışıklık, ihtiyaçların tam olarak anlaşılabilmesi için çeşitli soruların sorulmasını ve mevcut durumun analiz edilmesini zorunlu hale getirir.

Doğru soruları sormak, son kullanıcının hedefini ve bütçesini karşılamak için doğru çözümünü belirlemenizi sağlar. Doğru ve gerçekçi çözümler ise sonraki projeler için referans oluşturacak, güven ve danışmanlık üzerine kurulmuş bir ilişki geliştirmeye yardımcı olur.

Turnikeler hangi amaçla kullanılacak?

Turnikeler, güvenlik ilkeleri göz önünde bulundurulduğunda 4 temel hedef üzerinden tasarlanır. Bunlar kontrol, caydırıcılık, tespit ve önlemedir. Böyle bir soru sormak, son kullanıcının nasıl bir turnikeye ihtiyacı olduğunu anlamaya ve beklentileri yerine getiren bir çözüm önermeye yardımcı olur.

1. Kalabalık kontrolü: Tripod turnikeler
Stadyumlar, eğlence parkları, üniversiteler ve spor salonlarında tipik olarak görülen tripod turnikeleri, kalabalık yönetimi için düşük güvenlikli bir çözümdür. Çalışanları saymak, yüksek trafik hacmini yavaşlatmak, bilet veya ödeme toplamak gibi çeşitli eylemler için tasarlanan tripod turnikeler, en kötü koşullarda bile dayanacak şekilde üretilmiştir.

Bilinmesi gerekenler
• Düşük sermaye maliyeti, ancak 24/7 bekçi gözetimine ihtiyaç duyulması nedeniyle yüksek yıllık işletme maliyeti
• Sensörlerin olmaması nedeniyle üzerinden atlanabilir olması
• Ölçümleme yapılamaması
• Dakikada 30 kişiyi tek yönde tutan yüksek verim


2. Caydırıcılık: Tam boy turnikeler
Fiziki caydırıcılık için tam yüksekliğe sahip turnikeler çevre çit hatları, metro istasyonları ya da otoparklar için yüksek ve sağlam bir çözüm sunar. Ancak aynı anda iki kişinin turnikeden geçmesini engelleyemezler. Herhangi bir ihlal durumunda 2 kişi aynı bölmeye sıkışarak tam yükseklikli bir turnikeden geçebilir.

Bilinmesi gerekenler
• Düşük sermaye maliyeti, düşük yıllık işletme maliyeti
• Koruma gözetimi kullanıcı tarafından yapılır
• Ölçümleme yapılamaması
• Dakikada 18 kişiyi tek yönde tutar

3. Algılama: Optik turnikeler

Ziyaretçileri ağırlamak için lobilerin önemli güvenlik unsurlarından biri olan optik turnikeler, girişleri tespit etmek için karmaşık algılayıcılar kullanır. Güvenlik endüstrisinde yaygın bir varsayım olarak, optik turnikelerin, yetkisiz girişleri engellediği düşünülür, ancak bu doğru değildir. Bariyer açık olduğu sürece, ikinci bir kullanıcı kolayca turnikeden geçebilir. Optik turnikeler seçilirken, yetkisiz giriş durumunda hızlı bir şekilde yanıt vermek için alarm denetimi sağlanmalıdır. Bu nedenle 7/24 denetim maliyeti de güvenlik bütçesine dahil edilmelidir.

Bilinmesi gerekenler
• Orta sermaye maliyeti, ancak 7/24 bekçi gözetim ihtiyacı nedeniyle yüksek yıllık işletme maliyeti
• Algılayıcılar kapıyı açar ve çoklu giriş olduğunda alarm devreye girebilir, ancak turnikeler hala ‘’geçilebilir’’ durumdadır.
• Orta seviyede ölçüm yapılabilir.
• Dakikada 30 kişi geçebilir.

4. Önleme: Döner kapılar ve girişler

Fortune 1000 şirketleri arasında yapılan bir araştırmaya göre sensörlü döner kapılar, personelin ve ziyaretçilerin güvenliğini sağlamaya yönelik çalışma prensipleriyle yetkisiz girişleri tamamen önlüyor. Genellikle personel girişinde kullanılan döner güvenlik kapıları, bekçi gibi herhangi bir insan gözetimine ihtiyaç duymaz. Tavanda yer alan takip eden bölmeye girişi önlerken, isteğe bağlı olarak bir bölmeye aynı anda iki kişinin girmesini önleyen algılama sistemleri de eklenebilir. İnsansız bir kapı kullanmak çok sayıda avantaja sahiptir. Güvenlik personelinin azaltılması yıllık maliyetlerden ciddi oranda tasarruf edilebilir.

Bilinmesi gerekenler
• Yüksek sermaye maliyeti, ancak bekçi gözetimi yapılmamasından ötürü düşük yıllık işletme maliyeti
• Son kullanıcılar açısından güvenlik yatırımlarının değerini kanıtlamasına olanak tanıyan, gelişmiş ölçüm özellikleri
• Aynı anda, iki yönde giriş ve çıkış olarak dakikada 20 kişi
• Daha yüksek bir güvenlik seviyesi için kapılara biyometrik sistemler ve kurşuna dayanıklı cam dahil edilebilir

Görüldüğü gibi "turnikeler" düşük güvenlikli, kalabalık kontrol çözümünden, yüksek güvenlikli, yetkisiz giriş önlemeye kadar değişen, geniş kapsamlı ve karmaşık bir terimdir. Müşterilerin güvenlik hedeflerini belirmek ve ‘’tanım karmaşışından’’ kurulmak için sorular sormak, müşteri ihtiyaçlarını anlamak ve en iyi çözümü sunmak için en etkili yollardan biridir.
 


Bu Haberin Yorumları
Yorum bulunmamaktadır...



Yorum Yazın