Güvenlik Online - Sosyal Medya'da Paylaş!
IP Kamera Bant Genişliği Hesaplama - Haber Detayı Lütfen paylaşmak istediğiniz sosyal medya platformunu seçiniz!
 
Güvenlik Online - Güvenlik Sektörünün Yeni Adı
Hava Durumu
İSTANBUL °C
Güvenlik Online YouTube Güvenlik Online LinkedIn Güvenlik Online Google+ Güvenlik Online Instagram Güvenlik Online Twitter Güvenlik Online Facebook
EN ÇOK OKUNAN HABERLER
    Haberler Yükleniyor Haberler Yükleniyor...
E-BÜLTENİMİZE ABONE OLUN!
Sektördeki son haberleri takip etmek için ücretsiz haftalık bültenimize abone olun...
Kariyer
Sektörden İş Fırsatları Güvenlik sektöründeki iş fırsatlarını buradan takip edebilirsiniz! Aradığınız kariyer fırsatları burada...
HABER DETAYI
Anasayfa       Haberler

IP Kamera Bant Genişliği Hesaplama

Ağınızın kaç kamerayı destekleyebileceğini merak ediyorsanız, detaylar yazımızda

Paylaş : Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş
Yazdır Yazdır            Arkadaşına Gönder Arkadaşına Gönder
Büyült / Küçült   +   -
IP Kamera Bant Genişliği Hesaplama
Geleneksel bir güvenlik sisteminin kaç tane güvenlik kamerası çalıştırabileceğini anlamak için en basit yöntem kayıt cihazın arkasındaki girişlere bakmaktır. Ancak günümüzde, IP kameraların kullanımı bunu daha da kafa karıştırıcı hale getiriyor. Ağ Video Kayıt Cihazları NVR’ler 1MP (720p) modellerden 8 MP ve üzeri kayıt yapan gelişmiş ürünlerle, geniş bir yelpazede maksimum kamera sayısı ve çözünürlükle çalışacak şekilde tasarlanıyor. Peki bu durumda, video kayıt cihazına veya ağınıza kaç tane IP kamerayı bağlayabileceğinizi nasıl öğrenebilirsiniz?

  Bant genişliği nedir?

  Bir IP kamera sistemi planlarken en önemli şey, her şeyin bant genişliği veya ağ tarafından işlenen veri miktarı tarafından belirlendiğidir. Basitçe, ağın bir su borusu olduğunu düşünürsek, bant genişliği suyun içinden akan su miktarı olacaktır. Bu örneğe çok çok benzer şekilde, her ağın üstesinden gelebileceği bant genişliği için bir maksimum bir sınır vardır ve bu sınır aşıldığında ağda bulunan cihazlar akış gerçekleştiremediği için düzgün çalışamazlar. Yüksek çözünürlüklü videolar nedeniyle IP kamera modelleri çok fazla bant genişliği gereksinimine sahip olma eğilimindedir. Bu nedenle çok kameralı, yüksek çözünürlüklü güvenlik kamerası sistemlerine ihtiyaç duyan şirketlerde, güvenlik sistemi için özel bir ağ kurulur.

Burada belirtmemiz gereken en önemli şeylerden biri, ağınızın maksimum bant genişliğinin internet servis sağlayıcınızdan elde ettiğiniz internet hızıyla aynı olmamasıdır. Bunun nedeni kameralarınızın internet üzerinden değil, doğrudan kaydediciyle iletişim kurmasıdır. Maksimum bant genişliğinizin ne olduğunu öğrenmek için, kullandığınız tüm yönlendirici, anahtarlar veya kaydedicilerin özelliklerini kontrol etmeniz yeterlidir.

Güvenlik kameralarım için gerekli bant genişliği nasıl öğrenebilirim?

Şebekelerinizin sınırlarının ne olduğunu biliyorsanız, çeşitli üreticilerin bant genişliği hesaplama aracı uygulamaları yardımıyla, bant genişliği ve depolama alanı gibi soruları kolayca yanıtlayabilirsiniz. Bu örneğimizde Hikvision Bant Genişliği Hesaplama aracını kullanarak ağa kaç kamerayı ekleyebileceğinize bakalım.
Yazılımı yükleyin  ve sisteminiz için ihtiyaç duyduğunuz özellikleri seçin. Bu tarz araçların kullanımı oldukça basittir ve sadece birkaç dakika içinde temel donanım gereksinimlerini öğrenebilirsiniz.

Bant genişliği hesaplama aracında yer alan sekmeler:

Cihaz Adı / Cihaz Numarası: Cihazları etiketlemenize izin verir.

Cihaz Tipi: Bir IP kamera veya NVR eklemek için kullanılır. Birçok kişi, NVR'ye kaç kamera bağlayabileceğini bulmak için  bu aracı kullanır. Böyle bir durum söz konusuysa, NVR'yi listeye eklemenize gerek yoktur.

Akış Sayısı: IP kameralar, örneğin bir mobil cihazda 720p'de görüntülenen, ancak HD çözünürlükte kayıt yapmanıza izin veren birden fazla video akışına sahip olabilir.

Çözünürlük: Eklediğiniz cihazın video çözünürlüğünü seçmenize izin verir. Günümüzde çoğu IP kamera  minimum 1 MP veya daha yüksek çözünürlüğe sahiptir.  2MP 1080p ile, 8MP ise  4K ile yaklaşık olarak aynıdır. Video çözünürlüğünün artırılması, gerekli bant genişliğini de önemli ölçüde artırır.

Kare Hızı: Video oynatıldığında, görüntülerin atlamadan yumuşa bir şekilde akması kare hızı yani FPS değerine bağlıdır. Fps değeri arttıkça, bir saniyede elde edilen görüntü kare sayısı da artar ve böylece daha kaliteli görüntüler elde edilir. 25fps, standart televizyonların kullandığı kare hızıdır. Ancak çoğu güvenlik sistemi bu kadar yüksek kaliteye ihtiyaç duymaz ve çoğu uygulama için 15- 20 fps uygundur

Kodlama: IP kameraları çeşitli video sıkıştırma standartlarını kullanabilir. H.264 ve en son piyasaya sürülen H.265 standartları en yaygın olanlardır. Sıkıştırma ne kadar verimli olursa, kamera daha az bant genişliğine ihtiyaç duyacak ve görüntü kalitesi üzerinde çok az etkisi olacaktır. Bant genişliği, kameralar tarafından aktarılmakta olan verilerin miktarını ölçtüğü için, daha fazla bant genişliği kullanan bir sistem, kayıt sırasında sabit sürücüde daha fazla yer kaplayacak demektir. Bu nedenle bant genişliğini azaltmak için yapabileceğiniz her şey, aynı zamanda kayıt sürenizi arttırmanızı da sağlayacaktır.

Hangi NVR'yi seçmeliyim?

Çoğu NVR farklı çözünürlükte farklı sayıda kamera ile çalışacak olsa da, birçok giriş seviyesi sistemde "8 Kanal NVR" olarak kullanılır. "4 Kanal 4MP NVR" olarak tanımlanan bir şey, genellikle 4 adet 4MP kamerayı çalıştırmak için yeterli bant genişliğine sahip kayıt cihazıdır. "8 Kanal 4MP NVR de aynı şekilde çalışacaktır. Ayrıca, çoğu NVR'de, PoE güvenlik kamerası modelleriyle birlikte kullanılmak için belirli sayıda bağlantı noktası (port) bulunacaktır. 

Son olarak, 8MP NVR modelleri gibi yüksek çözünürlüklü NVR'ler söz konusu olduğunda, tüm kanalları FULL HD kullanamayacağınızın altını çizmek gerekir. Örneğin 16 kanallı bir 4K NVR, genellikle 4 adet 4K kamera kullanımına izin verecektir.


 


Bu Haberin Yorumları
Yorum bulunmamaktadır...



Yorum Yazın