Güvenlik Online - Sosyal Medya'da Paylaş!
Güvenlik Kameraları ve Sensörlerin Hedefinde Çalışanlar Var! - Haber Detayı Lütfen paylaşmak istediğiniz sosyal medya platformunu seçiniz!
 
Güvenlik Online - Güvenlik Sektörünün Yeni Adı
Hava Durumu
İSTANBUL °C
Güvenlik Online YouTube Güvenlik Online LinkedIn Güvenlik Online Google+ Güvenlik Online Instagram Güvenlik Online Twitter Güvenlik Online Facebook
EN ÇOK OKUNAN HABERLER
    Haberler Yükleniyor Haberler Yükleniyor...
E-BÜLTENİMİZE ABONE OLUN!
Sektördeki son haberleri takip etmek için ücretsiz haftalık bültenimize abone olun...
Kariyer
Sektörden İş Fırsatları Güvenlik sektöründeki iş fırsatlarını buradan takip edebilirsiniz! Aradığınız kariyer fırsatları burada...
HABER DETAYI
Anasayfa       Haberler

Güvenlik Kameraları ve Sensörlerin Hedefinde Çalışanlar Var!

Güvenlik sistemleri artık personel verimliliğini ölçmek için de kullanılıyor.

Paylaş : Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş
Yazdır Yazdır            Arkadaşına Gönder Arkadaşına Gönder
Büyült / Küçült   +   -
Güvenlik Kameraları ve Sensörlerin Hedefinde Çalışanlar Var!
Çalışan gözetimi yeni bir kavram değil. Birçok işveren çalışanlarının ne yaptığından haberdar olmak istiyor. Yönetici odasından etrafın kolaçan edildiği günler ise çok uzaklarda kaldı. Gelişen teknoloji, akıllı analizler ve çok daha fazlası ile işverenlere kapsamlı personel izlerme seçenekleri sunuyor.

Bloomberg tarafından geçen yıl yapılan bir habere göre JP Morgan Chase ve Bank of America gibi şirketler, performans ve uyumluluğun artırılması adına çalışanların duygularını izleyen sistemleri araştırdı.

Şubat ayında yayınlanan başka bir haberde ise Daily Telegraph gazetesinde çalışanların masalarının altında gizemli "OccupEye" adı verilen sensörler keşfedildi. Sensörlerin tek bir işlevi vardı: Çalışanların ne kadar süreyle masalarında oturduğunu tespit etmek!

Diğer bir şirket olan Humanyze ise çalışanların hareketlerini takip eden, mikrofonla donatılmış akıllı rozetleri ile ofis tasarımını planlamalarına yardımcı olacak bir ofis faaliyet haritası oluşturmak için kullandı. Rozetler konuşma içeriğini takip etmiyor, ancak çalışanların birbirleri ile ne sıklıkla konuştuklarının yanı sıra, her çalışanın konuşma oranını da izliyor.

Büyük veri teknolojileri ile birleştiğinde, Humanyze’nin bu uygulaması, çalışanların işten ne zaman istifa etmeyi planladığı konusunda daha iyi tahminler yapılması, böylece şirketlerin değerli personeli tutmak için müdahale edebilmesi gibi pek çok ek uygulamayı da beraberinde getirebiliyor.

Guardian'ın raporuna göre işverenlerin küfür gibi önceden tanımlanmış terimlerden oluşan listeler üzerinden anahtar kelime algılamaya dayanan ‘’demode gözetim’’ uygulamaları yaygın olarak kullanılıyor. Örneğin müşteri listesi ya da özgeçmiş gibi kelimeleri içeren e-postalar filtrelenerek yöneticilere bildirebiliyor.

Daha yeni, en ileri teknoloji ürünü çalışan casus uygulamalarının ise alışılagelmiş mail filtreleme uygulamalarından çok daha fazlasına ulaşmayı mümkün kılıyor.

• Bir tartışmanın, WhatsApp veya Signal gibi şifrelenmiş bir mesajlaşma uygulamaya taşınmasını öneren bir çalışanın gözlem altına alınması
• Çalışanların cihazlarına onların izniyle yerleştirilen uygulamalarla, şifreli mesajlaşma yapmaları halinde görüşmelerin takip edilmesi
• Görev tanımı itibariyle önemli kişilerin, Facebook alışkanlığına sahip olup olmadıklarını görmek için detaylı uygulama takibi yapılması
• Bağnazlık, kızgınlık, şiddet, uyuşturucu ve alkol referanslarına göndermeler gibi potansiyel olarak sorunlu içeriğe yönelik sosyal medya mesajlarının görüntülenmesi...

Liste uzayıp gidiyor. Yeni nesil farkındalık teknolojileri deyim yerindeyse çalışanlara nefes aldırmayacak gibi görünüyor. Bütün bunlar çalışanların bireyselliği için müdahaleci unsurlar gibi görünse ve genelde öyle olsa bile bu uygulamalar birkaç eyalet dışında, ABD’de yasal olarak kabul ediliyor.

Örneğin WorkSmart adındaki iş verimliliğini artırmayı vaat eden platform, her 10 dakikada bir çalışanların fotoğraflarını çekiyor ve görüntüleri bilgisayarlarındaki ekran görüntüleri ile birleştiriyor. Görüntüler, uygulamalar, fare hareketi ve tuş kombinasyonuyla harmanlandıktan sonra çalışanların "odak noktası" ve "yoğunluk" derecesini çıkarılarak bir verimlilik puanı veriliyor.

Guardian'ın belirttiğine göre, çoğu gözetim teknolojisi sağlayıcısı dikkatlerini, çalışan ve risk unsurlarının önemli olduğu finans sektörü üzerinde yoğunlaştırıyor. Çalışanların verimi, veri sızıntısı, cinsel taciz veya diğer uygunsuz davranışları izlemek için bu gözetim ürünleri finans sektöründe yoğun olarak kullanılıyor.

Her geçen gün sayısı hızla artan güvenlik kamerası sistemleri derin öğrenme ve yapay zeka teknolojileri ile eski nesil görüntü kaydeden sistemlerden, görüntüleri yorumlayan sistemlere doğru hızla eviriliyor. Öyle ki yapay zeka ile yoldan geçen bir suçlu, adli veri tabanıyla karşılaştırılıp, eş zamanlı olarak kolluk kuvvetlerini uyarabiliyor.

Güvenlik teknolojisinde yaşanan gelişmeler, tüm sektörleri dolaylı olarak dönüştürmeye devam edecek gibi görünüyor. Üstelik teknolojinin odağında sadece güvenlik yer almıyor. Yüz, hareket ve ses tanıma ile kişilik ve davranış analizi sunan gelişmiş algoritmalar havalimanlarında teröristleri belirlemek için kullanılmaya başladı bile. İleri teknoloji yüksek maliyetleri nedeniyle şimdilik sınırlı kullanım alanına sahip olsa da teknoloji gelişip yaygınlaştıkça sahip olma maliyeti de düşüşe geçecek.

Bir işe uygunluğunuza ya da iş yerinde verimli olup olmadığınıza, yapay zekanın karar vereceği günler çok da uzak görünmüyor.
 


Bu Haberin Yorumları
Yorum bulunmamaktadır...



Yorum Yazın