Güvenlik Online - Sosyal Medya'da Paylaş!
PIR sensör nedir - Makale Detayı Lütfen paylaşmak istediğiniz sosyal medya platformunu seçiniz!
 
Güvenlik Online - Güvenlik Sektörünün Yeni Adı
Hava Durumu
İSTANBUL °C
Güvenlik Online YouTube Güvenlik Online LinkedIn Güvenlik Online Google+ Güvenlik Online Instagram Güvenlik Online Twitter Güvenlik Online Facebook
EN ÇOK OKUNAN MAKALELER
    Makaleler Yükleniyor Makaleler Yükleniyor...
E-BÜLTENİMİZE ABONE OLUN!
Sektördeki son haberleri takip etmek için ücretsiz haftalık bültenimize abone olun...
Kariyer
Sektörden İş Fırsatları Güvenlik sektöründeki iş fırsatlarını buradan takip edebilirsiniz! Aradığınız kariyer fırsatları burada...
MAKALE DETAYI
Anasayfa       Makaleler

PIR Sensör

Hareket algılama sensörleri nasıl çalışır?

Paylaş : Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş
Yazdır Yazdır            Arkadaşına Gönder Arkadaşına Gönder
Büyült / Küçült   +   -
PIR Sensör
PIR sensörleri kızılötesi ışınımdan faydalanarak, bir insanın ya da nesnenin sensörün görüş mesafesinde giriş yapıp yapmadığını algılamak için kullanılır. Düşük güç tüketimi ve ucuz oluşları nedeniyle evlerde veya işletmelerde kullanılan çoğu alarm sistemi ve güvenlik kameralarında yaygın olarak kullanılır.

PIR sensör nedir?

PIR (pasif kızılötesi) sensörler, tüm nesnelerden yayılan ısıyı ölçmek için kızılötesi algılamayı kullananan, genellikle hırsız alarm sistemlerinde ve kameralarda yer alan kızılötesi ışınımı kullanan devrelerdir. Sensör tarafından herhangi bir ısı veya enerji yayılmadığı için bu sensörler pasif kızılötesi olarak adlandırılırlar. PIR sensörü genellikle Pasif Kızılötesi, Pyroelektrik veya IR hareket sensörü olarak bilinir.

İnsan gözü tarafından görülemeyen kızılötesi ışınım, ancak kızıl ötesi dalga boylarını kullanarak çalışan sensörler tarafından algılanabilir. PIR sensörleri kızılötesi ışınımın emisyonunu değil, ısınmayı tespit ederler. Bu nedenle termal görüntüleme ile karıştırılmaması gerekir.

PIR Sensör nasıl çalışır?

Her nesne belirli bir seviyede radyasyon yayar ve ısı miktarına göre ışınım yayılır. PIR sensörleri, hareket algılama için kızılötesi ışınım seviyeleri arasındaki farkı algılayabilen bir pyroelektrik sensörden meydana gelir. Çalışma prensipleri sensörde yer alan IR ışınıma duyarlı algılayıcılar arasındaki pozitif fark değişimine dayanır.

PIR sensör devresi üzerinde iki yuva bulunur ve her yuva IR'ye duyarlı özel bir malzemeden yapılır. Bu yuvalar sensörün görüş mesafesini belirler. Sensör boşta olduğunda, odadaki tüm nesneler tarafından yayılan kızılötesi seviye aynıdır ve yuvada her iki yuva da ortamdan yayılan aynı IR seviyesini algılar. İnsan veya hayvan gibi sıcak bir canlı sensör alanından geçtiğinde ise sensörün görüş alanını keser. Bu da bu da iki bölüm arasında pozitif bir ısı değişikliğine neden olur. Sıcaklık yayan obje algılama alanından çıktığında tersi gerçekleşir ve böylece sensörde negatif diferansiyel değişim meydana getirir. Bu değişim sonucunda hareket algılanır.

Bu diferansiyeller PIR sensörünün hareketi algılamak için kullandığı, alarm paneline bir mesaj gönderir. PIR sensör tabanlı alarmlar, nesnelerin belirli hareketlerini görmezden gelecek veya yalnızca belirli bir yüksekliğin üstünde hareketi tespit etmek için uyarlanabilir.
 


Bu Makalenin Yorumları ( 8 )
para geçişleri için switch kullanın. pır algılamaz

İyi günler. PIR sensörü kullanarak kumbara yapmak istedim ancak para geçişlerini algılamıyor bunu nasıl düzeltebilirim?

pır sensör ile ilgili üreticiden ya da dağıtıcı teknik servisinden doğrudan bilgi alabilirsiniz.

iyi çalışmalar elimdeki ıp sensör bozuldu (hsp1137) devreyi tamamlaması için onun yerine ne takabilirim şimdiden teşekkür ederim

HAZIRLAYANLARA TEŞEKKÜRLER,

elinize sağlık çok faydalı makale olmuş

Sevgili Okuyucumuz, Değerli yorumunuzu bizler ile paylaşma nezaketini gösterdiğiniz için teşekkür ederiz, Talebinizi ilgili arkadaşlarımız ile paylaşıyor olacağız. PIR Sensörler hakkında farklı ve kapsamlı makaleler önümüzdeki günlerde yayınlanmaya devam edecek. Saygı ile, Güvenlik Online

Site çok güzel olmuş. Pir çeşitlerinidaha detaylı bir şekilde başka bir makalede anlatabilir misiniz teşekkürler.




Yorum Yazın