Güvenlik Online - Sosyal Medya'da Paylaş!
Canlı Yayın Yapmanın Püf Noktaları - Makale Detayı Lütfen paylaşmak istediğiniz sosyal medya platformunu seçiniz!
 
Güvenlik Online - Güvenlik Sektörünün Yeni Adı
Hava Durumu
İSTANBUL °C
Güvenlik Online YouTube Güvenlik Online LinkedIn Güvenlik Online Google+ Güvenlik Online Instagram Güvenlik Online Twitter Güvenlik Online Facebook
EN ÇOK OKUNAN MAKALELER
    Makaleler Yükleniyor Makaleler Yükleniyor...
E-BÜLTENİMİZE ABONE OLUN!
Sektördeki son haberleri takip etmek için ücretsiz haftalık bültenimize abone olun...
Kariyer
Sektörden İş Fırsatları Güvenlik sektöründeki iş fırsatlarını buradan takip edebilirsiniz! Aradığınız kariyer fırsatları burada...
MAKALE DETAYI
Anasayfa       Makaleler

Canlı Yayın Nasıl Yapılır?

Canlı yayın yapmanın püf noktaları ve kaçınılması gereken hatalar için okumaya devam edin!

Paylaş : Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş
Yazdır Yazdır            Arkadaşına Gönder Arkadaşına Gönder
Büyült / Küçült   +   -
Canlı Yayın Nasıl Yapılır?
Youtube, facebook, Instagram, Live Stream gibi video platformları ve sosyal ağların sunduğu canlı yayın olanakları, geniş bir kitle için önemli bir araç haline geldi. Bloggerlardan kurumsal etkinliklere kadar, her gün binlerce canlı yayına ulaşabiliyoruz.

Canlı yayınların çok sayıda avantaj olduğu biliyoruz. Ancak bir canlı yayını nasıl başarılı bir şekilde gerçekleştirebileceğinizi ve en iyi sonucu almayı sağlayabileceğinizi biliyor musunuz ?

Uygun bir host hizmeti kullanmak ve doğru ekipmanı seçmek, kaliteli bir canlı yayın yapmanızı ve tüm kitlenize etkili bir şekilde ulaşmanızı sağlar. Ancak nereden başlamanız gerektiğinden emin değilseniz, can yayın yapma süreci biraz yıldırıcı olabilir.

Hazırladığımız pratik ipuçlarıyla canlı yayınlarda yapılan en sık hataları önleyebilirsiniz.

Düşük video kalitesi

Canlı yayınların en önemli faydası, herhangi bir yayının ülkenin, hatta dünyanın herhangi bir yerindeki kişiler tarafından canlı olarak görüntülenebilmesidir. Ancak, daha da önemli olan, bu izleyicilerin akışı kaliteli bir şekilde izleyebilmesidir. Görüntüler kaliteli değilse ya da sık sık donma yaşanıyorsa, izleyiciler bu durumdan etkilenecek ve büyük olasılıkla izlemekten vazgeçecektir.

Video hazırlanırken göz önünde bulundurmanız gereken önemli detayları inceleyelim:
Video Kalitesi - Full HD videolar görüntü kalitesi bakımından ideal olabilir. Ancak izleyicilerin, akışınızı yavaş bağlantılarda ya da sınırlı veri ile izleyebilecekleri de düşenmeli ve tüm izleyicilerinizi memnun etmek için en uygun ortamı bulmalısınız. Bunu yapmak için toplam yükleme hızınızın yarısı kadarını canlı yayın için kullanmayı deneyin.
 Aydınlatma - Etkinliğin yerini ve saatini düşünün. Ortamda doğal ışık var mı? Yoksa, aydınlatma kullanımını göz önüne almanız gerekebilir. Videolarınız yüksek çözünürlüğü desteklese bile görüntü karanlıksa işe yaramayacaktır. 
Kare Hızı -  Canlı yayınınızda çok fazla hareketli sahneler olacaksa, daha yüksek kare hızına sahip olmak kaliteli bir yayın sağlayabilir, ancak daha fazla bant genişliği tüketir. Ortalama olarak 15fps civarındaki bir kare hızı, nispeten pürüzsüz görüntüler elde etmenizi sağlayabilir.

Ses

Canlı yayınınız, uygun bir aydınlatma ile FULL HD ile çalışıyor olabilir. Bu, kitleniz için harika bir görüntü sunduğunuz anlamına geliyor. Ancak, izleyicileriniz sizi yetetince net bir şekilde duyamıyorsa, görüntüler çok da bir şey ifade etmeyecektir. Ses kalitesi, bir canlı yayın için en önemli unsurlardan biridir.

Sesinizi ayarlarken bunları deneyin:
• Donanım - Harici bir mikrofon kullanmayı deneyin. Piyasadaki kameraların çoğunda dahili mikrofonlar bulunur. Ancak ses girişi olan bir kameranın seçilmesi, canlı yayın kalitesi açısıdan daha ideal olabilir.
• Mikrofon yerleşimi - Harici bir mikrofon kullanmaya karar verirseniz, mümkün olduğunca kaynağa yakın bir şekilde yerleştirmeniz önemlidir. Örneğin, bir konferansı canlı yayınlıyorsanız, mikrofonu ses kaynağının hemen önüne yerleştirip mümkün olduğunca yakın durmasını sağlamalısınız. Farklı yerlerde denemeler yaparak, en uygun yeri belirlemeye çalışın.
• Arka plan gürültüsü - Bazen kuş sesleri veya bilgisayarlar gibi elektronik cihazların uğultusu, kontrolünüz dışında akışınızda duyulabilir. Nerede canlı yayın yaptığınızı düşünerek, olası seslerden nasıl kaçınabileceğinizi düşünün.

Hazırlık ve Test Süreci

Bütün ekipmanlarınızı bir araya topladıktan sonra, ikinci önemli adım, yayından önce donanımı birkaç defa test etmektir. Yayına bağladıktan sonra mikrofonunuzun çalışmadığını veya kabloları yanlış bağladığınızı görmek istenmeyen anlar yaratabilir.

Canlı yayına başlamadan önce bu testleri yapın:
• Bağlantıyı kontrol edin - İnternet hızı yeterince hızlı mı? Bağlantının uygun olduğundan emin olmak için canlı yayından önce bağlantıyı test edin.
• Pillerin şarj edin - Dizüstü bilgisayar kullanıyorsanız, bilgisayarın tam dolu olduğundan emin olun.
• Sesi kontol edin - Canlı akışlı kitlenizin ne duyacağına dair daha doğru bir fikir edinmek için ses kontrollerini yapın.
• Tüm cihazlarda akışınızı test edin - İnsanlar PC'ler, tabletler, telefonlar ve akıllı TV'ler, gibi çeşitli cihazlar üzerinden yayınızı görüntüleyebilir. Canlı yayınınızın, farklı cihazlardan nasıl göründüğünü test etmek için edin.

Yanlış host hizmetini seçmek

Yanlış host hizmetini kullanmak, tüm çabalarınızı boşa çıkartabilir.  Canlı akışınız için kullanabileceğiniz host hizmetlerine birkaç farklı örnek: 
Live Stream - En popüler host hizmetlerinden biri olan Live Stream kurumsal, konferanslar ve eğitim gibi çeşitli etkinlikler için uygun bir platformdur. Abonelik sistemiyle çalışan Live Stream, Basic, Premium ve Enterprise olmak üzere 3 paket sunuyor. 
Ustream - Ustream izleyicilerle yayıncı arasında diyaloğa izin veren bir hizmettir ve soru-cevap uygulamaları için kullanışlıdır. Ustream de fiyatlandırma etkinlik süresine göre yapılıyor.
YouTube Live – Ücretsiz seçenekler arasında en popüler platform şüphesiz Youtube Live. 
•  Facebook -  Facebook ile canlı yayın yapmak hiç olmadığı kadar kolay. Herhangi bir ileti  paylaşır gibi canlı yayınızı anında takipçilerinizle paylaşabilirsiniz. Herhangi bir kullanıcı sınırı olmayan Facebook canlı yayın için iletinizi herkese açık yaparak, geniş kitlelerin izlemesini sağlayabilirsiniz.
Skype - Çevrimiçi sohbet ve Voice-Over-IP (VOIP) hizmeti olsa da bir grup sohbetine maksimum 25 kişi ekleyerek, küçük bir canlı yayın yapabilirsiniz.
Restream - Amacınız mümkün olduğunca çok insana erişmekse Restream; YouTube ve Ustream de dahil olmak üzere aynı anda 30'un üzerinde akış platformunda içeriğinizi yayınlamanıza izin veren bulut çoklu akışlı bir hizmet sunuyor.
 

Kitlenizi bilgilendirmek

Canlı yayın hazırlıyorsanız, içeriğinizin maksimum izleme aldığından emin olmak istersiniz. Yayını kimse bilmiyorsa bu oldukça zor olabilir! İnternetin çok sayıda yayıncıyla dolu olduğu düşünüldüğünde, canlı yayın yaparken kullanıcıların sizi kolayca bulabilmesi için tanıtım gerekecektir.

Etkinliğinizi tanıtmak için;
• Sosyal Ağlar - Sosyal platformlarınızda bir takipçi kitlesi oluşturduysanız, en zorlu işi zaten yaptınız demektir. Takipçileriniz muhtemelen hedef kitlenizdir ve onlarla ile başlatabilirsiniz. Canlı yayınların faydalarını açıklayın ve yayının ne zaman gerçekleşeceğini bildirin. Daha geniş bir kitleye ulaşmak istiyorsanız, belirli demografik veya ilgi alanlarıyla eşleşen, potansiyel yeni kullanıcıları hedeflemek için sosyal medya reklamları kullanmayı da düşünebilirsiniz.
• Bloglar ve e-posta - Etkinliğinizdeki konuları tartışan bloglar hazırlayın ve okuyuculara canlı etkinliğinizi daha ayrıntılı bir şekilde tartışmak için kaydolmasını isteyin. E-posta pazarlaması, katılımcı listenizi büyütmenin etkili bir yoludur. MailChimp veya Campaign Monitor gibi e-posta pazarlama platformlarını kullanarak, etkinliğinizi tanıtan birden fazla e-posta gönderebilirsiniz. Bu verileri kullanarak e-postalarınızı daha iyi hedefleyebilir ve hangi içeriğin en fazla etkileşime girdiğini görebilirsiniz.
• Etkinlik hatırlatıcıları - Katılımcılarınız kayıt olduktan sonra, etkinliği hatırlatmak da önemlidir. Etkinlikten bir hafta önce bir e-posta gönderin. 

Sonuç

Kaliteli bir canlı yayın hazırlamak, çok sayıda faktöre bağlıdır. Canlı yayınların doğası gereği, beklenmeyen durumlar her zaman yaşlanabilir. Ancak planlı bir şekilde hazırlanmak, herhangi bir sorun oluştuğunda, daha kolay başa çıkabilirsiniz.


 


Bu Makalenin Yorumları
Yorum bulunmamaktadır...



Yorum Yazın