Güvenlik Online - Sosyal Medya'da Paylaş!
Güvenlik Kameralarını Yıldırımdan Korumak - Makale Detayı Lütfen paylaşmak istediğiniz sosyal medya platformunu seçiniz!
 
Güvenlik Online - Güvenlik Sektörünün Yeni Adı
Hava Durumu
İSTANBUL °C
Güvenlik Online YouTube Güvenlik Online LinkedIn Güvenlik Online Google+ Güvenlik Online Instagram Güvenlik Online Twitter Güvenlik Online Facebook
EN ÇOK OKUNAN MAKALELER
    Makaleler Yükleniyor Makaleler Yükleniyor...
E-BÜLTENİMİZE ABONE OLUN!
Sektördeki son haberleri takip etmek için ücretsiz haftalık bültenimize abone olun...
Kariyer
Sektörden İş Fırsatları Güvenlik sektöründeki iş fırsatlarını buradan takip edebilirsiniz! Aradığınız kariyer fırsatları burada...
MAKALE DETAYI
Anasayfa       Makaleler

Güvenlik Kameralarını Yıldırımdan Korumak

Outdoor güvenlik kameralarında yıldırım koruması nasıl sağlanır?

Paylaş : Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş
Yazdır Yazdır            Arkadaşına Gönder Arkadaşına Gönder
Büyült / Küçült   +   -
Güvenlik Kameralarını Yıldırımdan Korumak
Outdoor güvenlik kameraları ve CCTV sistemleri işletmeler, evler ve diğer mülkleri korumak için giderek daha fazla kullanılıyor. Kamera sistemlerinin hırsızlık ve vandalizm gibi suçlara karşı caydırıcı oldukları kanıtlanmış bir gerçek. Ancak, sistemlerin sağladığı güvenlik bir yana, beklenen performansın sağlanması ve yatırımın korunması için güvenlik sisteminin de belirli güvenlik önlemlerine sahip olması gerekiyor. Bu önlemlerin başında ise yıldırım ve güç dalgalanması sorunları geliyor.

Yıldırım ve gerilim dalgalanması outdoor güvenlik kamera sistemleri en yıkıcı darbelerden birdir ve dolaylı bir yıldırım bile binlerce lilira değerindki güvenlik yatırımını çok kısa bir süre içinde yok edebilir. Yıldırım sadece korumasız bir kameraya zarar vermekle kalmaz, kamera ile bağlantılı diğer birçok cihazın da hasar görmesine neden olur. Dış mekan güvenlik kameraları yıldırımlar için başlıca hedeflerdir ve bu nedenle yıldırım koruması, güvenlik kamerası kurulumu sürecinde çok önemlidir.

Güvenlik kamerası sistemleri bileşenlerinin, yıldırım ve elektrik dalgalanmaları gibi tehditlerden zarar görme olasılığını azaltmak için çeşitli önlemler alınabilir. Önlemlere geçmeden önce, bir güvenlik kamerası sistemi kurmadan önce sorulması gereken temel soruları ele alalım.

Kurulumdan önce sorulması gereken sorular

⇒ Geçmişte, binada yıldırım olayı yaşandı mı?
⇒ Bina veya mülk elektrik kesintilerinin sıkça görüldüğü bir alan mı?
⇒ Bina veya alanda önceden kaydedilmiş elektronik arızalar ve güç sorunları meydana geldi mi?
⇒ Bu soruların herhangi birine 'evet' cevabı verdiyseniz, güvenlik kameraları için ekstra koruma gereklidir.

Herhangi bir elektrik dalgası veya yıldırım düşmesi durumunda, bir güvenlik sisteminin en önemli bileşenleri olan güvenlik kameraları, monitörler, NVR ve DVR gibi video kaydediciler hasarlara karşı en duyarlı donanımlardır. Peki, bu bileşenler söz konusu tehditlere karşı nasıl korunabilir?

Güvenlik Kamerası Yıldırımdan Nasıl Korunur?

Çoğu CCTV kamera standart yıldırım ve aşırı gerilim korumasına sahip olsa da yıldırım tehlikesine karşı sistemi korumak için ek önlemlere sahip olmanız gerekir.

1- Güvenlik kamerasını metal nesnelere monte etmeyin.

Metalin iletken yapısı nedeniyle, yıldırımın metal bir nesneye çarpma ve zarar verme olasılığı, diğer nesnelere kıyasla daha yüksektir. Bu yüzden sistemin monte edildiği binayı etkileyebilecek gücün cihaza erişmesini önlemek için kamerayı metal bir yapıya kurmaktan kaçınılması gerekir. Kameranıza direkt yıldırım isabet etme olasılığı, binaya kıyasla daha düşüktür. Kamera metal nesnelere monte edilmezse, binaya yıldırım düşse bile kameranız etkilenmez.

2. Sistemin doğru konumlandırıldığından emin olun.

Kameranıza yıldırım isabet ederse, gücün doğal olarak bir yere gitmesi gerekir. Bu riski göz önünde bulundurarak sisteminizin doğru şekilde topraklandığından emin olun ve DVR/NVR gibi kayıt cihazlarını kameralardan uzaklaştırın. Böylece kameranız hasar görse bile, sisteminizin geri kalan kısmındaki hasarı önemli ölçüde düşürebilir, onarım masraflarını azaltabilirsiniz.

3. DVR / NVR gibi cihazların hasar görmesini önlemek için bir aşırı gerilim koruyucusu kullanın.

Güç dalgalanması veya geçici voltaj nedeniyle video kayıt cihazları üzerindeki muhtemel hasarları önlemek için bir aşırı gerilim koruyucu kullanın. Bir güç dalgalanması, belirli bir bölgedeki çalışma voltajının üzerindeki ani keskin ani artış olarak tanımlanır. Voltaj, standart 220 voltun üzerine çıkarsa, aşırı gerilim koruyucusu gücü cihazdan uzaklaştıracak ve topraklama kablosunda yönlendirecektir. Bir elektrik dalgası, sistemde kullanılan kabloları zayıflatan yüksek ısı üretir ve kabloların kullanım ömrünü kısaltır. Büyük dalgalanmalar telleri patlatarak, sistemi çalışamaz hale getirebilir. Bir aşırı gerilim koruyucusu kullanmak, aşırı güç durumunda kayıt cihazlarınızı korumanın en ideal yoludur. Gerilim koruyucular dalgalanmayı derhal fark ederek ve fazla elektriği toprak teline yönlendirerek bu tür olasılıkları önler.

4. Kesintisiz Güç Kaynağı kullanın

Güç dalgalanmalarına, gecikmelerine ve elektrik kesintilerine karşı sistemi korumak için mümkünse Kesintisiz Güç Kaynağı kullanın. Yıldırımın olmaması, sisteminizin fırtınalı havalarda tamamen güvenli olduğu anlamına gelmez. Herhangi bir yerde bir yıldırım düşmesi nedeniyle elektrik kesilirse, DVR/NVR kayıt işlemini durduracaktır. Kayıt cihazlarını kesintisiz bir güç kaynağına bağlayarak bunu engelleyebilir, her durumda donanımın ihtiyaç duyduğu güce sahip olmasını sağlayabilirsiniz.

Yaygın olarak kullanılan iki ana KGK türü vardır. Bir Offline- Standby KGK yalnızca bir güç dalgası tespit ettiğinde harekete geçer. Voltaj gecikmesine karşı yeterli korumaya sahip değildir, bu nedenle gecikme durumunda hasara neden olabilir. Online KGK ise DVR'ye kendi bataryasını kullanarak güç sağlar. DVR'nin standart voltaj beslemesini her zaman korur, güç dalgalanmasına ve gecikmesine karşı koruma sağlar.

Piyasada mevcut diğer UPS türleri de var. Örneğin Offline/ Online Hybrid kesintisiz güç kaynakları, offline’a benzer ve esas olarak 10 (kVA) kapasitesinin altındaki cihazlar için kullanılır. Standby-Ferro güç kaynakları, esas olarak 3-15 kVA aralıklarındaki cihazlar için tasarlanmıştır.  On-Line Double Conversion güç kaynakları, ağırlıklı olarak 10 kVA'dan daha fazla uygulamalarda kullanılır. On-Line Delta Conversion güç kaynakları ise 5 kVA ila 1 megawatt (MW) aralığında uygulanabilir.

 


Bu Makalenin Yorumları
Yorum bulunmamaktadır...



Yorum Yazın