Güvenlik Online - Sosyal Medya'da Paylaş!
Shutter Spped / Perde Hızı Nedir? - Makale Detayı Lütfen paylaşmak istediğiniz sosyal medya platformunu seçiniz!
 
Güvenlik Online - Güvenlik Sektörünün Yeni Adı
Hava Durumu
İSTANBUL °C
Güvenlik Online YouTube Güvenlik Online LinkedIn Güvenlik Online Google+ Güvenlik Online Instagram Güvenlik Online Twitter Güvenlik Online Facebook
EN ÇOK OKUNAN MAKALELER
    Makaleler Yükleniyor Makaleler Yükleniyor...
E-BÜLTENİMİZE ABONE OLUN!
Sektördeki son haberleri takip etmek için ücretsiz haftalık bültenimize abone olun...
Kariyer
Sektörden İş Fırsatları Güvenlik sektöründeki iş fırsatlarını buradan takip edebilirsiniz! Aradığınız kariyer fırsatları burada...
MAKALE DETAYI
Anasayfa       Makaleler

Shutter Speed / Enstantane Hızı Nedir?

CCT kameralarda AES ve DDS nedir? Nasıl çalışır

Paylaş : Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş
Yazdır Yazdır            Arkadaşına Gönder Arkadaşına Gönder
Büyült / Küçült   +   -
Shutter Speed / Enstantane Hızı Nedir?
Gün boyunca iyi video görüntüleri seçmek, kontrol edemediğiniz tüm rastgele faktörlerle birleşince yeterince zor olabilir, ancak geceleri iyi görüntüler elde etmek her zaman daha zordur. Gece saatleri, insanların görüntü yakalama konusunda çok daha fazla kaygı duydukları zamandır.

''Slow Shutter Speed'' ya da ''yavaş enstantane hızı''' bir CCTV kamera sensörünün, insan gözünün tamamen karanlık olarak algılayacağı koşullarda çalışması için yeterli ışığı biriktirmesini sağlayan bir tekniktir. Bazen Sens-up, Sense Up veya benzeri isimlerle adlandırılır ve video sensörünün çalışması için elektronik shutter entegrasyonunun kontrol edilmesini ifade eder.

Sens-up'ı (veya Sense Up'ı) anlamak için Auto Electronic Shutter (AES) işleminin temellerini inceleyelim.

AES Nedir?

Standart (film tabanlı) fotoğraf makinesinin deklanşör mekanizması, deklanşöre bastığınızda çok kısa bir süre açılıp kapanarak çalışır. Objektiften geçen ışık obtüratörden geçer ve filme yansır. Film ışığa maruz kaldığında değişen, ışığa duyarlı kimyasallarla kaplanır. Gelişmiş kameralarda deklanşörün açık olduğu süre ayarlanabilir ve böylece filmin ışık miktarını kontrol edebilirsiniz. Filmin açıkta kalan kısmı daha sonra çıkarılır ve yeni film ile değiştirilir. Film geliştirilerek daha fazla kimyasala maruz bırakıldığında bir resim elde edersiniz.

CCTV kameralarda katmanlı bir yarı iletken olan CCD veya CMOS sensörü, standart bir kamerada kullanılan filmi yerini alır. Sensöre bağlı olarak, fotoğraf makinesinin mekanik bir kaplaması olabilir veya tamamen elektronik olabilir. CCTV video kameralarla ilgili olarak, deklanşör tipi genellikle bir AES olarak ifade edilir. Amaç, iyi bir görüntü elde etmek için pozlamayı en üst düzeye çıkarmaktır. Mekanik shutterlar gibi AES de, pozlama süresini belirleyen, genellikle 1 / 10,000'den 1/60 saniyeye kadar bir hız değerine sahiptir.

Shutter Speed ya da Enstantane Hızı Nedir?

AES, saniyenin 1 / 10,000'inde çalışıyorsa, video sensörü saniyede 1 / 10,000'lik bir ışık toplar ve daha sonra sinyali görüntü işleme devrelerine gönderir. Görüntü daha sonra belleğe ve oradan monitöre iletilir. Bu arada video sensörü (eğer bir CCD sensörü ise - CMOS sensörleri biraz farklı çalışır) kendi kontrol devreleriyle "silinir" ve sıfırlanır. Sensör başka bir görüntü (veya çerçeve) almaya hazırdır. Dijital veriler saat gibi her 10.000 saniyede bir, işlem için kamera çip setine gönderilir ve video sensörü sıfırlanır. Bu işlem sürekli tekrarlanır. Herhangi bir nedenle bu zaman çerçevesinde yeterli ışık yoksa, elektronik shutter mevcut ışığa dayalı olarak sürekli olarak ayarlama yapar. Yavaş shutter hızı, sensöre çarpan ışık miktarını ayarlamanıza izin verir ve video sensörünün görüntü kalitesinden bağımsız olarak işlemek üzere, toplu veri gönderim zamanını belirler.

DSS (Dijital Slow Shutter.) seçeneğine sahip çoğu CCTV kamera ise kullanıcıya bu seçeneği bir ekran üzeri görüntüleme (OSD) menüsü aracılığıyla programlama imkanı sağlar, ancak diğer yöntemler de kullanılabilir. Menüdeki seçenekler genellikle sens-up olarak adlandırılır ve 2x ile 128x veya daha fazla limit arasında değişebilir. Ayar, "normal" ışığın 2 ila 128 katına kadar, sensöre çarpmasına izin verilen ışık miktarını ifade eder. Bu yöntem ile neredeyse tamamen karanlıkta bile parlak, berrak renkli görüntüler elde edilebilir. Genellikle kullanılan sens-up ayarları 2x ile 10x arasındadır. En iyi ayarı bulmak için izleme ortamınızda biraz deneme yapmanız gerekebilir.

Dijital Slow Shutter düşük ışıklı ortamlarda, kameranın art arda pozlama yaparak, ışığın elektronik olarak güçlendirmesi ve net görüntü elde edilebilmesidir.
DSS kullanırken nesne hareket ederse, ortaya çıkan görüntü bulanıklaşabilir veya bazı garip etkiler görebilirsiniz. Ancak bu sorun giderilebilir. Nesneyi bir şekilde kontrol edebiliyorsanız, belirli alanları sabit tutarak -örneğin bir garajın kontrollü çıkışında bekletilen bir arabanın üzerindeki bir plakayı yakalamak gibi- işe yarar sonuçlar elde edilebilir. Önemli olan, nesneyi yavaşlatmak veya kısa bir süre için sabit tutmaktır.

DSS kameralar karanlıkta renkli görüntüler elde etmenize yardımcı olabilir ancak çok fazla hareketin olduğu ve nesneleri kontrol etmenin hiçbir yolunun olmadığı alanlarda, iyi bir kızılötesi kamera muhtemelen daha iyi sonuç verir. Nesnelerin nasıl davranacağını belirleyebiliyorsanız, hangi kamera çeşidinin sizin için daha iyi olduğunu da öğrenebilirsiniz.

Düşük shutter hızına sahip CCTV kameralar genellikle daha pahalıdır, bu nedenle bir kamera ağını tasarlarken ve uygularken, bütçeyi etkin bir şekilde kullanmak için bu özellikleri anlamak yararlı olabilir.

 


Bu Makalenin Yorumları
Yorum bulunmamaktadır...



Yorum Yazın