Güvenlik Online - Sosyal Medya'da Paylaş!
Ip Kameralarda Sistem Performansı Nasıl Sağlanır? - Makale Detayı Lütfen paylaşmak istediğiniz sosyal medya platformunu seçiniz!
 
Güvenlik Online - Güvenlik Sektörünün Yeni Adı
Hava Durumu
İSTANBUL °C
Güvenlik Online YouTube Güvenlik Online LinkedIn Güvenlik Online Google+ Güvenlik Online Instagram Güvenlik Online Twitter Güvenlik Online Facebook
EN ÇOK OKUNAN MAKALELER
    Makaleler Yükleniyor Makaleler Yükleniyor...
E-BÜLTENİMİZE ABONE OLUN!
Sektördeki son haberleri takip etmek için ücretsiz haftalık bültenimize abone olun...
Kariyer
Sektörden İş Fırsatları Güvenlik sektöründeki iş fırsatlarını buradan takip edebilirsiniz! Aradığınız kariyer fırsatları burada...
MAKALE DETAYI
Anasayfa       Makaleler

Ip Kameralarda Performansı Bu İpuçlarıyla Artırın!

Sunucu ve HDD seçiminde bilinmesi gerekenler nelerdir? Sistem performansını ve görüntü kalitesini artıran teknik detayları inceledik.

Paylaş : Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş
Yazdır Yazdır            Arkadaşına Gönder Arkadaşına Gönder
Büyült / Küçült   +   -
Ip Kameralarda Performansı Bu İpuçlarıyla Artırın!
Günümüzde kullanılan güvenlik kameralarının sayısı her geçen gün büyük bir hızla katlanarak artıyor. Artan kamera sayısı, yüksek çözünürlüklerle beraber düşünüldüğünde, sunuculara ve depolama birimlerine büyük iş düşüyor.

Sabit disklerin ve SSD’lerin de kapasitesi artarken, güvenlik sistemi gibi en zorlu uygulamalar için gerçek anlamda uygun hale getirilememesi önemli bir sorun oluşturuyor. Bunun nedeni ise video verilerinin standart depolama sistemlerinin baz aldığı 'normal' verilerden farklı olmasından  kaynaklanıyor.

Sabit disklerin başlıca zorlukları
Bir video depolama sisteminde bulunan bir sabit disk çok zorlu bir kullanım ömrüne sahiptir. Günlük olarak, büyük miktarda veri yazılır, okunur ve tüm sektörler sürekli olarak maksimum seviyede doldurulur. Ofis uygulamaları için tasarlanmış bir sabit disk bu iş akışını yönetemez. İlk başta her şey yolunda görünse de kayıtları yakından inceleyen herkes " frame drop " adı verilen kareler arasındaki gecikmeyle karşılaşır.

Tampon bellek, veri kaybına yol açan bu kadar büyük miktardaki veriyi işleyemez. Kayıp görüntüler, sıkıştırma algoritması içindeki referans görüntüler olabilir, böylece tüm önemli sahnelerin kaybolmasına neden olur.

Bu da sunucular ve depolama sistemleri aracılığıyla sorunların üstesinden gelebilmek için daha fazla iş gücü harcanması anlamına gelir.
Örneğin, kaliteli sıkıştırma yapabilmek pahalı bir işlemdir ve bu nedenle sınırlı olmalıdır. Akıllı kameralar ise suçlu kameradan daha zeki olduğunda başarısız olur. Kamera içi depolamanın ömrü ise kamera duvardan çekilip sökülene kadardır. Bu nedenle doğru sunucu ile bu risklerden kaçınılmış ve kullanıcıya güvenilir bir kamera sistemi sağlanması gerekir.

Peki, bir video sistemi için sunucu ya da depolama tercihlerine yön veren şey ne olmalıdır? Çok sayıda kamerayı destekleyen teknolojiler, frame dropsları ortadan kaldırır ve kameraların kararlı bir şekilde çalışmalarına katkıda bulunur. Elbette, yüksek depolama kapasitesi önemlidir, ancak yüksek bir işlem hızı da en az kapasite kadar önemlidir.

Buna ek olarak, tüm sistemin güvenilirliğini arttıran birçok özellik gereklidir.

Örneğin, RAID yapılandırması, disklerden herhangi birinin devre dışı kalması durumunda yedek disk sistemine sahiptir. Birden fazla disk aynı işlemi yaptığı için hangisinin devre dışı kaldığı önemli değildir. Arıza durumunda sistem yöneticisi bir sinyal alır ve verileri kaybetmeden arızalı diski kolaylıkla değiştirebilir. Üstelik değişim esnasında sistemi geçici olarak 'çevrimdışı' duruma getirmek gerekli değildir. Bunların standart sunucular ve depolama sistemlerinin sahip olduğu başlıca özelliklerdir. Video sistemleri için göz önüne alınması gereken başka özellikler de vardır.

Sistem sadece 1 kamera ile sorunsuz çalışabilir. Ancak kamera sayısı 100’ün üzerine çıktığında görüntülerin verimli bir şekilde depolanması büyük bir sorun oluşturabilir.

Sequential Pattern Recording
Sequential Pattern Recording olarak bilinen bir özellik ile görüntüler mantıksal bir kurala göre saklanabilir. Veriler bu şekilde saklandığında disklerin yazma kafalarının çok daha az harekete geçer. Buna ek olarak, görüntüler öncelikle bir arabelleğe depolanmalıdır. Tampon bellek, kademeli olarak görüntüleri diske gönderir ve kayıtlı görüntülerin kalitesi, örneğin kameraların kaydırılması veya yakınlaştırılması sırasında ortaya çıkan ani pik yüklerden zarar görmez. Böylece disklerin ömrünü uzatılır.

Predictive Playback- Tahmin edilebilir oynatma
Diskten okuma esnasında çok fazla sistem kapasitesi kullanılır. Tahmin edilebilir oynatma özelliği hangi görüntülerin görüntülenmesi gerektiğini birkaç saniye önceden belirler. Yeterli işlemci kapasitesi kaldığı anda ise işlem yapılır. Yazı başlıkları ile yeni görüntü yakalama kesintiye uğramadan devam ederken, mükemmel görüntü kalitesi elde edilir.

Uzaktan İzleme
En güvenilir teknolojiler bile bazen başarısız olabilir ve sistemin kesintisiz çalışması için ek güvenlik önlemlerinin alınması gerekir. Sistemin 'sağlığı' sürekli izlenmelidir.

Güvenlik kameralarını bağlamak ve VMS kurmak için özel olarak tasarlanmış sistemler, özellikle kullanım, kurulum ve yapılandırma kolaylığı nedeniyle tercih edilir. Alarm sistemlerinden gelen verilerin alınması da bir diğer istenen özelliktir. Böylece bir saldırgan tespit edildiğinde kameraları etkinleştirilebilir.

Yukarıda açıklanan özelliklere sahip sunucular ve depolama sistemleri, IP kamera sistemleri için gereken performansı ve güvenilirliği sağlayabilir.


 


Bu Makalenin Yorumları
Yorum bulunmamaktadır...



Yorum Yazın